Tenniselleboog behandelen (epicondylitis lateralis) met kPNI

Een tenniselleboog of tennisarm is een vaak voorkomende en vervelende blessure, welke tot wel langere tijd kan aanhouden. Ook blijft het vaak een zwakke plek en komen tenniselleboog symptomen snel terug na behandelen. Vanuit de klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) kun je een tenniselleboog behandelen door vooral de oorzaak achter de tenniselleboog aan te pakken. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog wordt ook wel tennisarm genoemd. De medische term is Epicondylitis lateralis. Voor een golfers elleboog wordt de term Epicondylitis Medialis gebruikt. Het verschil zit in welke spieren (de aanspanners of ontspanners) problemen geven. De behandeling is in principe hetzelfde.

De symptomen van een tenniselleboog

Zoals de naam het al doet vermoeden gaat het om problemen bij de elleboog. Het is te omschrijven als een pijn die bij (soms bepaalde) beweging of aanraking ontstaat. Deze pijn zit meestal aan de buitenkant van de elleboog, soms uitstralend naar onderarm, pols en hand. Ook komt pijn voor bij het volledig strekken van de elleboog of pols bij weerstand.

Vroeger dacht men dat het een ontsteking was, daarom eindigt de medische naam op itis (Epicondylitis). Maar tegenwoordig worden de symptomen aangemerkt als een tendosis. Wat inhoudt dat het meer gaat om een irritatie of beschadiging van de pees. Een golferselleboog en peesplaatontsteking [link naar artikel peesplaatontsteking] is vergelijkbaar met een tenniselleboog.

Wat is de hersteltijd van een tenniselleboog?

De klachten kunnen binnen een paar weken over zijn maar de hersteltijd kan ook zelfs een jaar duren. Over het algemeen wordt aangenomen dat een tenniselleboog ontstaat door overbelasting. Vaak dezelfde repeterende bewegingen maken, verhoogt vooral de kans op deze problemen. Ook een acute overbelasting komt voor.

Hoe behandel en voorkom je een tenniselleboog?

De meest gebruikte behandelingen van een tenniselleboog zijn rust, ondersteuning met bijvoorbeeld een brace, bandage of zooltjes, in combinatie met oefeningen incl. Dryneedling, injectie of shock-wave. Helaas kan het dan toch na deze behandeling een zwakke plek blijven die vaker terugkomt of lang nodig heeft om over te gaan.

Tenniselleboog door overbelasting of speelt er meer?

Het ontstaan van een tenniselleboog hoeft niet door tennis te ontstaan. En valt dus niet onder specifieke sportblessures. Het kan bijvoorbeeld ook ontstaan door het uitwringen van doekjes tijdens het schoonmaken.

Een tenniselleboog komt net als een peesplaatontsteking even vaak voor bij mannen als vrouwen en vooral voor bij mensen in het 40ste of 50ste levensjaar. Dit is opvallend en doet vermoeden dat een tenniselleboog meer is dan alleen maar een overbelasting. Het vaak gebruiken van de elleboog en arm komt namelijk ook op andere leeftijden voor.

Uit de eerder genoemde onderzoeken en richtlijnen blijkt al dat de echte oorzaak van een tenniselleboog dus niet alleen overbelasting is. Wel is het zo dat overbelasting de “druppel” is, die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Het is het laatste zetje van een proces dat al langer gaande is.

Tenniselleboog behandelen

Tip: voorkomen is beter dan genezen. Oude wijsheid maar zeker in dit geval meer dan waar! Voor een succesvolle behandeling en kortere hersteltijd is het in ieder geval verstandig op onderstaande te letten:

  • Zorg voor een goed gewicht
  • Eet niet veel snelle suikers
  • Beweeg regelmatig
  • Kijk of je repeterende bewegingen kan verminderen, zeker als je het vaak doet in je werk of hobby
  • Goede nachtrust, ontspanning op zijn tijd en gevarieerde voeding is zeker hier van toepassing
  • Stress verslechterd bijna alles, dus ook bij deze blessures is het raadzaam om hier aan te werken.

Bij de behandeling van een tenniselleboog of peesplaatontsteking wordt vaak de fysiotherapeut of podotherapeut bezocht voor de symptomen. Dit is tegenstrijdig met de richtlijnen van de Nederlandse Huisartsen Genootschap die duidelijk aangeeft dat interventies niet vaak versnelling geven op het verlichten van peesklachten ten opzichte van het natuurlijke beloop door rust en het voorkomen van verdere overbelasting.

Injecties in de vorm van cortisteroïden spuiten worden soms ingezet, maar ook dit versnelt normaal gesproken niet het genezingsproces. Braces en bandages worden ook vaak gebruikt. Uit onderzoek rijst het vermoeden dat dit vooral een Placebo-effect heeft. De aanbevolen rust dient ook kritisch bekeken te worden, daar algehele rust het genezingsproces juist niet helpt. Waarom dit is, zal onder de kPNI aanpak besproken worden en kan een kPNI therapeut je uitleggen.

Hoe kan een kPNI therapeut helpen bij de behandeling van een tenniselleboog?

Hoewel het logisch lijkt om fysiotherapie of pijnmedicatie of ontstekingsremmers in te zetten, is het echt verhelpen van de klachten vooral aan het lichaam zelf. Een kPNI therapeut zal ingaan hoe dit het meest effectief gedaan kan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de unieke persoonlijke omstandigheden die hebben gemaakt dat de klachten konden ontstaan.

kPNI aanpak bij de behandeling van een tenniselleboog of peesplaatontsteking

De pees is een moeilijk te behandelen weefsel van het lichaam. Dit komt omdat het niet gevoed wordt door stoffen uit het bloed. Het is namelijk zeer slecht doorbloed weefsel. De smering en daarmee het noodzakelijk onderhoud van de pees komt door beweging. Vandaar dat algehele rust bij herstel van peesproblemen gecontra-indiceerd is. Wel dient verdere beschadiging voorkomen te worden. Dus met beleid bewegen is het advies.

Zoals beschreven in het artikel van Springer is vooral een metabolische verstoring de reden waarom deze klachten voorkomen. Met metabole verstoring bedoelen we de energiebalans in het lichaam. Zie ook de achtergrond informatie van werkingsmechanisme 1: energieverdeling.https://www.kpni.nl/docs/energieverdeling-wm1/

De metabole verstoring gaat vaak samen met vrije radicalen. Hierdoor is vooral de pees op den duur te vaak beschadigd en als dit vaak genoeg voorkomt, dan ontstaan blessures door overbelasting. Vandaar dat de symptomen van een tenniselleboog of peesplaatontsteking dus vooral op latere leeftijd voorkomt.

Om de echte oorzaak aan te pakken moet vooral gezorgd worden voor voeding voor de pezen zodat deze tijd krijgen om te herstellen. Dit kan pas echt gebeuren als de “dure” organen zoals hersenen en immuunsysteem daar toestemming voor geven.

Het liefst krijgt elke cel en elk weefsel, de energie en bouwstoffen, die het nodig heeft voor reparatie en onderhoud. Betreft energieverdeling, zullen belangrijkere weefsels meer voorrang krijgen dan de pezen. Verhelpen en voorkomen van een tenniselleboog en andere peesproblemen zullen daarom effectief zijn als de echte oorzaak ook aangepakt wordt. Pas dan zullen aanvullende therapie vormen zoals fysiotherapie beter helpen en het genezingsproces echt versnellen.

Gelukkig kun je met een totaal aanpak wel de klachten versnel oplossen en hoef je niet af te wachten! Hierbij alvast de belangrijksten, een kPNI therapeut zal een persoonlijk plan kunnen maken om het nog effectiever aan te pakken.

Tips voor behandeling om de klachten van een tenniselleboog versneld op te lossen:

  • Maaltijdfrequentie verlagen (het liefst maximaal drie keer per dag, mannen mogen minder)
  • Intermitted/overnight fasting (16 uur tussen laatste avondsnack/eten en eerste maaltijd de dag erna)
  • Insuline gevoeligheid verbeteren (snelle koolhydraten verminderen en mensvoeding toevoegen)
  • Drink voldoende water, liefst in grote porties (bulkdrinken)

Bronnen:

https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/epicondylitis https://nl.wikipedia.org/wiki/Epicondylitis_lateralis https://condite.nl/kennisbank/de-chronische-tennisarm-belasten-mag https://www.stecr.nl/default.asp?page_id=223&name=Epicondylitis%20(latera lis%20en%20medialis) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320558#symptoms https://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/rg.301095078 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07853890310004138 https://link.springer.com/article/10.2165/00007256-200636070-00004 https://richtlijnen.nhg.org/behandelrichtlijnen/fasciitis-plantaris#volledige- tekst

Foto:

https://www.instagram.com/nastya_gepp/


Wat is kPNI?

Klachten en ziektes zijn in feiten een signaal van je lichaam dat er iets hapert. Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) is een oplossingsgerichte, integrale geneeskundige therapie die met wetenschappelijk onderbouwde interventies op zoek gaat naar de oorzaak van jouw klachten of ziekte.


Monique van Poorten
Monique van Poorten

Over de auteur:

Monique van Poorten is kPNI therapeut sinds 2006, en gevestigd in Arnhem. Daarnaast is ze sinds 2010 docent en examinator bij cPNI Europe, voorheen Natura Foundation

Heb jij ook problemen met een tenniselleboog of peesplaatontsteking?

Wil je effectief de echte oorzaak aanpakken zodat je én sneller van je klachten af bent en voorkomt dat het weer terugkomt? Maak dan een afspraak met een kPNI therapeut  


Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe