Wat is een peesplaatontsteking en hoe het beste te behandelen?

De medische naam voor een peesplaatontsteking is Plantaire Fasciitis of Fasciitis Plantaris. Net als bij een tenniselleboog werd gedacht dat het om een ontsteking ging. Vandaar dat de medische term eindigt op itis. Maar dit blijkt niet het echte probleem te zijn.

Wat is een peesplaatontsteking?

Bij een peesplaatontsteking gaat het om een ontsteking die aan de onderkant van je voet vanaf de hiel tot je tenen loopt. Je hebt hierbij vooral last van een pijnlijke hiel omdat de ontsteking bij de aanhechting op het hielbot zit.

Peesplaatontstekingen zijn niet hetzelfde als hielspoor. De klachten zijn meestal hetzelfde, maar bij hielspoor wordt de ontsteking veroorzaakt door een stukje uitstekend bot aan de onderkant van je hielbeen.

Wat zijn de symptomen van een peesplaatontsteking?

De klachten van een peesplaatontsteking ontstaan vaak geleidelijk. De pijnsymptomen komen vooral voor bij het opstaan, wat afneemt als men begint met bewegen en bij langdurig bewegen dan weer verergert. Bij druk op de aanhechting van de pees bij het bot kan een scherpe pijn gevoeld worden (zie de rode plek in onderstaande afbeelding).

Alt-tekst: peesplaatontsteking

Hoe ontstaat een peesplaatontsteking

Zoals ook bij een tenniselleboog werd aangenomen, leek overbelasting de grootste boosdoener te zijn voor het hebben van klachten. Uit onderzoek blijkt dat hetgeen wat werd aangenomen toch in de praktijk niet te kloppen. Ze dachten namelijk dat het te maken had hoe de boog in de voet gevormd was.

Net zoals bij elleboogproblemen is een peesplaatontsteking vooral een beschadiging of irritatie van de pees. En ook hier komen de problemen het vaakst voor bij mensen in hun 40ste of 50ste levensjaren.

De behandeling van een peesplaatontsteking

Waar de tenniselleboog soms al met een paar weken over kan zijn, is bij peesplaatproblemen vooral een lange adem nodig. Er staan drie tot negen maanden hersteltijd voor of soms nog langer.

Injecties in de vorm van cortisteroïden spuiten worden soms ingezet, maar ook dit versnelt in de regel niet het genezingsproces. Zooltjes voor in de schoenen worden ook gebruikt voor de behandeling van een peesplaatontsteking. Uit onderzoek rijst het vermoeden dat dit vooral een Placebo-effect heeft. De aanbevolen rust dient ook kritisch bekeken te worden, daar algehele rust het genezingsproces juist niet helpt. Waarom dit is, zal onder de kPNI aanpak besproken worden en kan een kPNI therapeut je uitleggen.

Een kPNI aanpak voor de behandeling van een peesplaatontsteking

Een kPNI aanpak voor de behandeling van een peesplaatontsteking lijkt op die van een tenniselleboog, zoals je ook kunt lezen in dit artikel. Zie hiervoor onderstaande uitleg.

Hoewel het logisch lijkt om fysiotherapie of pijnmedicatie of ontstekingsremmers in te zetten, is het echt verhelpen van de klachten vooral aan het lichaam zelf. Een kPNI therapeut zal ingaan hoe dit het meest effectief gedaan kan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de unieke persoonlijke omstandigheden die hebben gemaakt dat de klachten konden ontstaan.

De pees is een moeilijk te behandelen weefsel van het lichaam. Dit komt omdat het niet gevoed wordt door stoffen uit het bloed, het is namelijk zeer slecht doorbloed weefsel. De smering en daarmee het noodzakelijk onderhoud van de pees komt door beweging. Vandaar dat algehele rust bij herstel van peesproblemen gecontra-indiceerd is. Wel dient verdere beschadiging voorkomen te worden. Dus met beleid bewegen is het devies.

Energieverdeling/metabolisme:

Zoals beschreven in het artikel van Springer is vooral een metabolische verstoring de reden waarom deze klachten voorkomen. Met metabole verstoring bedoelen we de energiebalans in het lichaam. Zie ook de achtergrond informatie van werkingsmechanisme 1: energieverdeling.

De metabole verstoring gaat vaak samen met vrije radicalen. Hierdoor is vooral de pees op den duur te vaak beschadigd en als dit vaak genoeg voorkomt, dan ontstaan overbelasting blessures. Vandaar dat de symptomen van een tenniselleboog of peesplaatontsteking dus vooral op latere leeftijd voorkomt.

Om de echte oorzaak aan te pakken moet vooral gezorgd worden voor voeding voor de pezen zodat deze tijd krijgen om te herstellen. Dit kan pas echt gebeuren als de “dure” organen als hersenen en immuunsysteem daar toestemming voor geven.

Liefst krijgt elke cel en elk weefsel die energie en bouwstoffen die het nodig heeft voor reparatie en onderhoud. Op het moment dat het lichaam moet gaan verdelen, zullen belangrijkere weefsels meer voorrang krijgen dan de pezen. Verhelpen en voorkomen van een tenniselleboog en andere peesproblemen zullen daarom effectief zijn als de echte oorzaak ook aangepakt wordt. Pas dan zullen aanvullende therapie vormen zoals fysiotherapie beter helpen en het genezingsproces echt versnellen.

Bron en meer informatie: zie tenniselleboog behandelen

Foto:

Photo by Greg Rosenke on Unsplash

Heb jij ook problemen met een peesplaatontsteking?

En wil je deze effectief behandelen? Samen pakken we de echte oorzaak aan zodat je sneller van je klachten af bent én voorkomt dat het weer terugkomt! Maak dan een afspraak met een kPNI therapeut
kPNI Nederland

Wat is kPNI?

Klachten en ziektes zijn in feiten een signaal van je lichaam dat er iets hapert. Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) is een oplossingsgerichte, integrale geneeskundige therapie die met wetenschappelijk onderbouwde interventies op zoek gaat naar de oorzaak van jouw klachten of ziekte.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe