Coronavirus, 3 luik

Corona, je kunt er zelf wat tegen doen

Hierbij een artikel over Corona bekeken vanuit de kPNI. Wil je jouw geliefden of jezelf met een wat verzwakt immuunsysteem wat extra geven om een eventuele besmetting goed door te komen? Lees dan verder.

Meer achtergrond Corona en waarom zoveel aandacht:

“Menselijke coronavirussen kunnen we opdelen in mild pathogene virussen en sterk pathogene virussen. De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk. Twee soorten waren tot op heden bekend als sterk pathogeen en dus ook gevaarlijk. Het gaat hierbij om het SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome) en MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Sydrome). Deze coronavirussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn. Uit ervaring met het SARS- en MERS-Coronavirus kunnen we stellen dat deze virussen een dysfunctionele immuunreactie kunnen uitlokken die buiten proportie is en veel schade aanricht.”

Overgenomen van Natura Foundation

Zelf aan de slag:

Zoals te lezen en te horen is op de diverse kanalen zijn het vooral ouderen, kleine kinderen en verzwakten die last krijgen. Kennelijk heeft het functioneren van het immuunsysteem er dus mee te maken. Vandaar dat we niet hoeven af te wachten maar aan de slag kunnen met het ondersteunen van ons immuunsysteem.

  • Goed slapen (tevens anti-stress)
  • Goede, gevarieerde voeding met aandacht voor veel verse groenten en fruit
  • Paddenstoelen (uitleg volgt hierna)
  • Voldoende zink (lees hieronder waar dit vooral in zit)
  • Voldoende vitamine D
  • Eventueel suppletie van ondersteunende supplementen of bovenstaande

Paddenstoelen en algen:

Schimmels en gisten houden ons virale microbioom in toom. Zie ook ons artikel over het Humaan Microbioom. Daarom hebben algen en paddenstoelen antivirale mogelijkheden. Dus bij een virale belasting zijn dit de aangewezen stoffen om meer in de voeding te nemen.

Zeewier, champignons, oesterzwammen, shiitakes, maitakes en bospaddenstoeltjes dus lekker op het bord nemen. Via suppletie kan dit met behulp van bijvoorbeeld Astagalus of Cordyceps. Cordyceps heeft meerdere publicaties dat het vooral bij luchtwegklachten effectief is. Dus bij uitstek geschikt tegen Corona.

Zink:

Zink is een erg belangrijk mineraal. Het is een belangrijk element voor een goed functionerend immuunsysteem. Daarnaast heeft je lichaam het onder andere nodig voor de regulatie van de bloedsuikerspiegel en voor de bijnieren die betrokken zijn bij stressreacties.

Zink zit vooral in producten uit de zee. De beste bron is oesters eten. Maar wie eet er nog regelmatig oesters? Het zit ook behoorlijk veel in andere zeevruchten en schaal- en schelpdieren. Garnalen en inktvisringen tellen dus ook mee. Pompoenpitten en spruitjes dragen ook bij aan zinkbehoefte.

Vraag je je af of jij voldoende zink hebt? Helaas is een bloedtest bij de huisarts niet een goede graadmeter. Pas wanneer je een heel erg tekort heeft zal het in het bloed zichtbaar zijn. Een kPNI Professional kan jou helpen om jouw voedingspatroon te analyseren op eventuele zinktekorten. Ook kan via een zinksmaaktest de zinkstatus getest worden. Dit geeft dan een indicatie of er mogelijk een tekort is.

Kruiden tegen (Corona) virusinfectie:

Op stip staat nog altijd knoflook, maar alle tuinkruiden helpen ook om de weerstand te verhogen. Oregano, tijm, basilicum door het eten is lekker en gezond.

Samenvattend:

Leiden door angst vanwege de aanhoudende berichtgeving hoeft niet. Griepvirussen zijn van alle tijden en er zullen altijd nieuwe varianten komen. Dit hoort bij de natuur. Het is altijd verstandig je te wapenen tegen virale infecties. Dit doet je bij uitstek door jouw immuunsysteem te ondersteunen. Ga aan de slag. Wil jij extra hulp? Een kPNI Professional helpt je graag.

deel2:

Paracetamol of Ibuprofen bij Corona infectie, wat nemen we?

Ook over vitamine C en Curcuma is het nodige over te zeggen.

Net op het nieuws, er mag niet meer dan maximaal 3 doosjes paracetamol aangeschaft worden per persoon. Zit jij ook te twijfelen of het slim is om hier een voorraadje van aan te schaffen in verband met mogelijke Corona infectie? Wat is dan verstandiger, paracetamol of Ibuprofen? Spoiler alert: Vermoedelijk kies je ervoor niets te kopen. Hieronder volgt de uitleg zodat je de verschillen weet en een bewuste keuze kan maken.

De verschillen tussen Paracetamol en Ibuprofen:

Paracetamol staat bekend als een pijnstiller en koorts verlager en is geen ontstekingsremming. Het heeft de naam om onschadelijk te zijn. Hieronder zal ik verklaren waarom dat niet waar is. Dit kun je ook teruglezen op de informatie die staat vermeld in het Farmacotherapeutisch Kompas. Zeg maar het naslagwerk voor artsen over medicatie. Dit is vrij toegangelijk.

Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen vallen onder de ontstekingsremmers. In medische termen wordt het een NSAID genoemd. Non-steroid anti inflammatoire drug. Het is dus een niet-hormoonachtige ontstekingsremmer. Grootste nadeel: het kan de maag belasten en daarmee maagbloedingen geven. Vandaar dat een maagbeschermer dan aanbevolen wordt. Helaas worden die niet meer vergoed en neemt niet iedereen dat advies ter harte. Persoonlijk vind ik dat gevaarlijk.

Corona en longontsteking, hoe werkt het:

Infectie met het Corona virus is vooral zeer ernstig tot aan dodelijk door de gevolgen van de reactie van het immuunsysteem en de longontsteking die het kan veroorzaken. Kenmerkend aan een virus is dat het niet lang op zichzelf kan overleven. Het heeft een gastheer of gastvrouw nodig. Via ogen, neus of mond kan het virus in uw cellen zich een plekje veroveren. Deze cellen worden door het immuunsysteem herkend als geinfecteerd waarna het immuunsysteem aan de gang gaat om deze cellen met het virus erin aan te vallen.

Het duurt even voordat het immuunsysteem daar een antwoord op heeft. Zodra het immuunsysteem weet hoe het dit specifieke virus kan aanvallen, dan ga je pas echt klachten merken. Hier gaat dus wat tijd overheen. We noemen dat ook wel de incubatietijd.

Het virus zit al in jouw cellen en is ondertussen bezig zich te vermenigvuldigen en dieper in jouw luchtwegen te gaan. Waardoor er meer cellen al geïnfecteerd zijn. Bij een nieuw virus zoals het Corona virus zal het wat langer duren voordat je merkt dat jouw immuunsysteem in de tegenaanval gaat.

39 tot 39,5 graad koorts heeft voordelen:

Het virus zit in jouw cellen, in tegenstelling tot een bacterie of parasiet wat tussen de cellen gaat infecteren. Jouw lichaam weet dat hogere temperatuur tegen een virus het beste werkt. Je gaat koorts ontwikkelen. Hoe hoger de koorts, des te sneller gaan de cellen waar het virus in zit kapot waardoor het virus onschadelijk is gemaakt. Er is wel een maximum aan wat een “gezonde” koorts is. 39,5 is nog acceptabel voor een volwassen, richting de 40 en zeker hoger is zeer zorgwekkend en dringend advies van een arts is nodig. Je voelt je wel ellendig bij koorts tussen de 39 en 39,5 maar het is wel de manier om het snelst van een virusinfectie af te komen.

Hoe gevaarlijk is een ontsteking:

De cellen waar het virus in zit, zijn eigenlijk niet langer gewenste cellen. Beter is om deze cellen kapot te maken en nieuwe aan te maken met het gerecyclede materiaal. Dit is overigens een heel normaal proces bij onderhoud van alle cellen zodat je gezond blijft.

Kenmerken van een ontsteking zijn in het latijns: dolor, calor, tumor, rubor en functio leasa. Vertaald betekent dit: pijn, warmte, oedeem/vochtvorming, roodheid en functieverlies of gestoorde functie. Neem als voorbeeld een verstuikte enkel: Je hebt een pijnlijke, dikke, rodere en warme enkel waar je moeilijk op kan staan. Doel: zorgen dat er snel hulpstoffen en bouwstoffen komen om de kapotte cellen op te ruimen en snel weer te repareren en zorgen dat diegene ondertussen niet meer schade aanricht door erop te gaan staan of nog erger gewoon te gaan bewegen. Alles klopt dus in principe.

De met Corona geïnfecteerde cellen ondergaan hetzelfde lot. Op zich dus eigenlijk de beste manier om de infectie onder de duim te krijgen. Hiermee zorgt jouw lichaam dat er zo snel mogelijk niet nog meer cellen van de luchtwegen geïnfecteerd worden. En de aangedane cellen zo snel mogelijk aangepakt worden. Zonder ontsteking en koorts geen effectieve aanpak van Corona geïnfecteerde cellen.

Hoe werkt Paracetamol:

Kijkend naar de literatuur en wat we lezen is dat we weten wat het doet, maar hoe het precies werkt is niet bekend. Het heeft in ieder geval te maken met 2 stoffen, Prostaglandinen en Serotonine.

Prostaglandinen zijn het eenvoudigst te omschrijven als een stofje dat te maken heeft met ontsteking. Serotonine is ook altijd betrokken bij een ontstekingsreactie en heeft invloed op koorts en pijnbeleving. Concluderend kan men stellen dat paracetamol koorts en pijn remmen, maar daarmee dus ook in bepaalde mate de snelheid van het proces eruit halen.

Paracetamol kan al bij 6x 500 mg leverschade geven en langdurig gebruik kan medicijnafhankelijke hoofdpijn geven. Dus door elke dag 6 paracetamol van 500 mg voor hoofdpijn, kan er juist hoofdpijn ontstaan. Gelukkig kan N-acetyl Cysteine als antidotum ingezet worden.  Maar liever voorkomen dan genezen van leverschade is zeer serieus.

Achtergrond Paracetamol:

Pijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Hoe werken de ontstekingsremmers:

De meeste bekenden werken eigenlijk op dezelfde manier. Hiermee bedoelen we Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Ze verschillen in sterkte maar allemaal werken ze via hetzelfde enzym. Ze remmen het enzym COX-2. Deze staat aan de start van een ontsteking en voorkomt de vorming van onder andere Prostaglandinen en tevens daarmee koorts en pijn. Klinkt super. Maar zoals je hierboven leest is dat tot op zekere hoogte misschien juist handig en is remming niet altijd de beste keuze als je snel beter wilt worden.

Hoe zit het met natuurlijke ontstekingsremmers?

Hier de twee belangrijkste waar wat kanttekeningen bij horen in het kader van Corona.

  • Curcuma niet dagelijks:

De meest bekende is het stofje in geelwortel c.q. curcuma. Deze stof heeft een aantal werkingsmechanisme. In dit kader is de belangrijkst dat het iets remt. Het remt het stofje NfKb. Wat aanzet geeft tot de vorming van de ontstekingsmediatoren zoals ze genoemd worden. Hiermee start de ontsteking.

Ook hier kan vanaf gevraagd worden of dit in grote mate nu ingezet moet worden in de preventieve of acute fase bij een Corona infectie. Overigens ben ik van mening dat langdurig en elke dag curcuma inzetten sowieso onverstandig is. Iets dagelijks remmen is niet gezond en doe dit in overleg met een goede therapeut die weet hoe het precies werkt.

  • Vitamine C kan ook tegenwerken:

Een andere bekende is vitamine C. Op internet lees ik ook veel over inzetten van vitamine C. Vooral meer dan 1000 mg wat eigenlijk dus 1 gram is. Meestal lees ik dat 3 gram wordt geadviseerd. Vitamine C heeft meerdere functie. Voor bindweefsel is het zeer belangrijk. Van oudsher is het bekendste verschijnsel van een tekort aan vitamine C scheurbuik. Oftewel gescheurd bindweefsel. Dit is al bij relatief kleine hoeveelheden vitamine C te behalen. Er wordt 680mg genoemd, in ieder geval onder 1 gram. Dit kan uit de aanbevolen 2 stuks fruit en 200 gram groenten veelal gehaald worden. Eet deze dus.

Meerdere functies vitamine C:

Bij grote hoeveelheden vitamine C, zeg maar medicinale hoeveelheden, kan vitamine C een stofje remmen genaamd HIF. Wat staat voor Hypoxie Induced Factor. Het is nodig bij een ontsteking. Ontstekingen gebeuren namelijk zonder gebruik van zuurstof. Eigenlijk logisch want als u een wond hebt, is de kans groot dat de zuurstoftoevoer niet werkt en toch moet het reparatiewerk gebeuren.

Grote hoeveelheden vitamine C kunnen daarom ontstekingen remmen via het remmen van HIF, maar dan hebben we het niet over 3 gram per dag maar minstens 10 tot 15 gram. Denk eerder aan vitamine C via een infuus. Dit gebeurt dus alleen in een ziekenhuisomgeving en is niet iets wat je zonder meer moet nemen. Dit heeft overigens geen zin want via de mond ingenomen wordt het niet goed opgenomen bij deze hoeveelheden en zal het vaak darmklachten geven.

Uit onderzoek bij sportblessures is bekend dat als er elke dag tussen circa 1 tot 5 gram vitamine C extra gesuppleerd wordt het herstel van het ontstekingsgebied juist geremd wordt.

Mijn advies: Wil je extra vitamine C nemen voor een adequate werking van het immuunsysteem bij eventuele Corona infectie? Doe dan niet meer dan 1 gram per dag. Grotere hoeveelheden kan ook tegenwerken. Daarnaast is vitamine C een zuur, ascorbinezuur. Meer dan 1 gram per dag is schadelijk voor de maag en /of tandglazuur. Als er dan langdurige vitamine C wordt gesuppleerd, neem dan graag een ontzuurde vorm. Dus vitamine C gebonden aan een mineraal.

Je hebt Corona met een longontsteking, wat nu?

Als eerste, natuurlijk de dokter bellen en overleggen. Het gevaarlijkste bij Corona is dat door de vocht die ontstaat als de longblaasjes ontstoken zijn, de zuurstofopname in gevaar komt. Dit is cruciaal en daarom worden mensen op de intensive care opgenomen om te worden beademd. Niet iedereen heeft meteen een heftige longontsteking en sommige mensen zijn gelukkig gezond genoeg om niet naar het ziekenhuis te hoeven. Het gaat om hoe goed het immuunsysteem het gevecht aangaat met de cellen die het virus in zich hebben. Een te langzame inzet van het immuunsysteem, dan kan het virus zich te snel verspreiden en buurtcellen ernaast ook besmetten waardoor het gevecht gevaarlijker wordt. Maar ook een te heftige reactie kan dodelijk zijn. Denk aan te veel vocht productie of te hoge koorts. Helaas weten de artsen niet waarom het ene lichaam goed gedoseerd het oplost en de ander zo heftig is dat ze door het eigen immuunsysteem in de gevarenzone komen.

Immuunsysteem:

Grote kans dat dit deels komt door wat het immuunsysteem in het verleden al heeft meegemaakt. Ook zullen de hormonen Cortisol (stress) en Insuline (bloedsuikerspiegel regulatie) hier een rol in spelen. Dit nu nog te regulieren is niet iets waar je nu wat aan hebt in deze tijden van acute dreiging door Corona. Wel iets om misschien in jouw achterhoofd te houden en te gaan werken aan een goede stressreactie en een goede bloedsuikerspiegel regulatie. Dit geldt niet alleen voor een infectie met Corona. Een goede therapeut kan jou hiermee helpen.

Wat kunt u wel doen?

Eerlijk gezegd: ik persoonlijk zou niet te veel willen doen om het immuunsysteem te remmen preventief of in de beginfase van de ziekte. Zolang de koorts en vocht letterlijk behapbaar is. En als dat niet meer lukt is de enige wat je kunt doen is de artsen hun werk laten doen. Wacht niet te lang met hulp zoeken en advies in te winnen van jouw huisarts. Het kan snel gaan bij Corona.

Dus voor mij geen vitamine C of Curcuma suppletie. Wel vers fruit zoals citroen/sinaasappel/kiwi en verse groenten. Paracetamol of Ibuprofen, liever ook niet. Liever maar ellendig en koortsig voelen en vooral blij zijn dat mijn immuunsysteem hard aan het werk is tegen Corona. Dit is wat anders dan bijvoorbeeld een hoofdpijn of menstruatiepijn.  Hoe minder het afgeremd wordt, des te sneller kan uw lichaam het gevecht winnen.

Vitamine D:

Vitamine D is een regulator van heel veel zaken in het lichaam. Onder andere zorgt het ervoor dat het immuunsysteem niet over zijn max gaat. Het zorgt er ook voor dat het lichaam beter de hormonen cortisol en insuline laten werken. Normaliter gaat als het voorjaar vordert griepgolven over. Dat heeft niet zozeer te maken met buitentemperatuur. Dar blijkt wel uit hoe zwaar Spanje en Italië getroffen zijn.

Wel heeft het te maken dat door meer vitamine D productie het immuunsysteem beter werkt. Dus ga naar buiten met inachtneming van de adviezen van afstand en beperken van sociale contacten. Gelukkig wordt de zon steeds krachtiger. Heeft suppletie dan nu nog zin? Voor diegene waar de vitamine D status laag is, zeker. Maar zonkracht lijkt beter te werken, is mijn persoonlijke ervaring maar kan ik helaas nog niet verklaren.

Nog één note:

De goede verstaander heeft begrepen dat stress negatief werkt. Probeer jouw boerenverstand te gebruiken. Corona is niet een gewoon griepje. Gelukkig zijn de inzichten nu dat een groot deel van de mensen soms alleen lichte klachten ervaren maar ondertussen wel immuniteit opbouwen. Angst is een slechte raadgever.

De gezondheidszorg is in Nederland van hoog niveau en er wordt aan alle kanten opgeschaald om de piek aan te kunnen in de ziekenhuizen. Help mee de curve af te vlakken maar ga niet nu ineens door allerlei spook- of commerciële verhalen op internet met heel veel middelen proberen jouw immuunsysteem remmen. Juist niet zou ik willen zeggen. Ik wens je veel wijsheid in deze tijd.

Extra achtergrond:

Prostaglandinen en Serotonine en ontstekingspijn

Deel 3:

Overgewicht de baas worden in deze Corona tijd

door Monique van Poorten

Hoe word je jouw overgewicht de baas? Misschien heb jij het programma van Eva Jinek gezien afgelopen week op vrijdag of het artikel gelezen van de NOS. Als je je afvraagt hoe het nu zit en vooral wat je nu kunt doen in deze Corona tijd, lees dan verder.

Overgewicht de baas worden is meer dan alleen minder eten en meer bewegen

Overgewicht is niet iets makkelijks om goed en langdurig aan te pakken. Het lijkt zo simpel: meer bewegen en minder eten. Ieder pondje gaat door het mondje. Dus voor iemand die niet vecht tegen overgewicht, lijkt het een kwestie van wilskracht of te veel houden van de geneugten van het leven.

Oorzaken van overgewicht

De oorzaken van overgewicht zijn divers. Vaak zijn het ook combinaties van meerdere oorzaken. Maar dat is geen excuus om er niet wat aan te gaan doen. Hoewel de regering net was begonnen met ook preventieve geneeskunde aan te gaan pakken, komt dit voor deze Corona tijd wel wat laat. Zoals ik in mijn twee voorgaande blogs al beschreef is de bloedsuikerhuishouding cruciaal voor hoe het lichaam om kan gaan met een infectie van bijvoorbeeld Corona.

Hopelijk wordt na de Corona nu nog meer zaak gemaakt om meer te doen aan deze preventieve aanpak. Maar eerst even wat vooroordelen wegnemen.

Overgewicht is niet per definitie ongezond en slank niet per definitie gezond!

Gewicht is heel persoonlijk. Ooit is de BMI ingevoerd als maat. BMI staat voor body mass index en dat is het gewicht gedeeld door de lichaamslengte in het kwadraat. Voor iedereen die niet hoort tot het gemiddelde is deze BMI niet echt hanteerbaar. Neem bijvoorbeeld iemand van 2meter10. Die heeft nog heel lang een goede BMI terwijl iemand die 1m50 is al bij een gewicht van 65 kg veel te zwaar lijkt te zijn. Bovendien hangt het dan ook nog af of iemand spiermassa heeft of niet. Kortom, dat is niet echt een goede maat als we willen weten of het gezond is of niet.

Gezondheid is niet slank en fit zijn. Gezondheid is het vermogen zich aan te passen [bron: AccreDidact, onafhankelijk geaccrediteerde nascholing voor Huisartsen, nr 3. 2018]. Iemand die slank en goed getraind is, heeft goede kans dat het zich snel kan aanpassen. Maar dat is niet altijd zo. Ik ken zeer slanke hardlopers die super snel een hele marathon kunnen lopen, maar hun bloedsuikerspiegel niet goed onder controle kunnen houden. Daar tegenover staat dat ik mensen ken met behoorlijk wat overgewicht die hun leefstijl onder controle hebben. Ze hebben een mooi cholesterol, goede bloedsuikerwaardes, normale tot lage bloeddruk en geen verhoogde ontstekingswaarden maar wel te veel gewicht. Hun gezondheid is misschien wel beter dan die slanke hardloper van het voorbeeld.

Het gevaar van overgewicht

Waarom dan toch aandacht voor overgewicht? Omdat de kans dat het vet problemen gaat geven erg groot is. Vet produceert hormonen. Vetcellen die te vol zitten kunnen ook makkelijk ontsteken. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat het lichaam 24/7 extra belast wordt. Deze chronische belasting geeft druk op heel veel systemen. Gevolg: die persoon krijgt minder zin om te bewegen. Bewegen is niet alleen belangrijk voor het leeg maken van de vetcellen. Bewegen geeft ook stimulans op de goede werking van de hersenzenuwcellen door een bepaalde groeifactor, genaamd Brain Derived Neurotrophic Factor. Dementie ligt dan ook nog eens eerder op de loer.

Mensen krijgen dan de neiging minder snel te kiezen voor goede voedingsbronnen, maar eerder voor de snelle koolhydraten of snacks. Je begrijpt het al, dit is de vicieuze cirkel die maakt dat het snel een gevaar vormt voor de gezondheid op de korte en vooral lange termijn.  Het is echt niet alleen een kwestie van doorzettingsvermogen. Het is een ingewikkeld complex gebeuren van allerlei stofjes in het lichaam, maar wel beïnvloedbaar als men weet hoe het in elkaar zit.

Hoe dan wel overgewicht de baas worden?

Het is nu niet de tijd om de huisarts of de laboratoria te vragen om bloedonderzoek naar de parameters of bloeddruk te laten bepalen. Zij horen nu hun aandacht te richten op de mensen met acute hulpvragen. Maar er zijn gelukkig vele complementaire artsen en therapeuten die online u vragen kunnen stellen en zo inschatten hoe groot uw risico is.

Overgewicht heeft vaak ook een emotionele reden. Maar er kunnen ook andere fysieke risico’s zijn die maakt dat het lichaamsgewicht oploopt. Meest bekende is slaapapneu.

Het goede nieuws: dit kan allemaal aangepakt worden zodat ook jij jouw overgewicht de baas kan worden.

Overgewicht aanpakken is individueel

Er zijn mensen die al van alles hebben geprobeerd in hun leven. Rottige is, het lichaam heeft een geheugen. Als het ooit overgewicht heeft gehad wil het lichaam dat graag na een periode van afvallen zeer snel weer eraan krijgen. Hoe vaker u heeft gelijnd, des te moeilijker is het om het eraf te krijgen en des te sneller zit het er weer aan. Herkenbaar voor velen vermoed ik. Het lichaam is nu eenmaal gemaakt om zich aan te passen. Het lichaam zal alleen gewicht eraf houden als dit een gewicht is dat past van wat er van het lichaam wordt gevraagd in die omstandigheden.

Daarom moet gekeken worden naar alle randfactoren en niet alleen naar calorieën en beweging. Iedereen heeft zijn eigen blinde vlekken, dus zoek alstublieft hulp van iemand die jou hierin kan begeleiden. Het is een zoektocht, maar het kan zeker.

Wat eten we in deze Corona tijd

Om terug te komen op het artikel van NOS. Ga inderdaad niet lijnen en zeker niet een crash dieet. Dit ondermijnt het immuunsysteem alleen maar. De verleiding is groot om in deze periode van onzekerheid en doorbreken van alle normale routines van het dagelijkse leven gezond te blijven eten. Gezonde voeding is zeer belangrijk. Blijf vooral groenten, wat fruit en voldoende goede eiwit- en vetbronnen eten. Met goede eiwitbronnen bedoelen we vanuit de kPNI vis en gevogelte, liefst van dieren die bij leven hebben bewogen. Goede vetbronnen zijn onder andere vette vis, noten, olijfolie, zaden, pitten, eieren en avocado’s.

Mijn advies om het overgewicht de baas te blijven

  • Beperk koolhydraten:

Misschien is gewicht verliezen nu niet het eerste hoofddoel. Streef eerst naar betere bloedsuikerhuishouding. Hiermee bedoelen wij drie maaltijden per dag. Beperk snoepen, alcohol en snelle koolhydraten uit bijv. (wit)brood, pizza, friet, chocolade, etc. Frisdranken bevatten ook veel suikers. Suikervrije frisdrank lijkt alleen maar ogenschijnlijk beter maar is het zeker niet. Dit ga ik binnenkort in een blog uitleggen. Neem het liefst water en kruidenthee.

  • Sporten:

Blijf sporten als je dat gewend bent. De meeste sportscholen en verenigingen bieden alternatieven voor thuis aan. Als het fietsen naar school of werk wegvalt, ga dan dit alsnog buiten doen met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Sport je nog niet, neem dan contact op met iemand die jou goed kan begeleiden. Wandelen en fietsen kan vaak wel al.

  • Sitting breaks invoeren

De meeste mensen bewegen op het werk meer dan ze nu waarschijnlijk thuis doen. Zet een reminder op 30 minuten en neem dan een sitting break. Maakt mij niet uit wat jij doet, als je maar 2 tot 3 minuutjes iets van inspanning doet wat de ademhaling verhoogt en luistert naar jouw lichaam. De fysio en osteopaten zijn nu niet beschikbaar dus maak het niet te gek als je niet veel gewend ben.

  • Nuchter bewegen

Grote kans dat je nu meer jouw eigen tijd kan indelen. Nuchter bewegen, dus zonder iets te eten voor het ontbijt iets doen, lukt nu vaak wel. Neem gerust de kinderen mee. Ga 25 tot 30 minuten iets doen wat de ademhaling verhoogt. Joggen mag, maar flink doorstappen of de trap op en af lopen is ook prima. Dit is de snelste en effectiefste manier om de vetten op de buik weer in beweging te krijgen. Daarnaast ook de makkelijkste manier om de hormonen sneller aanpasbaar te krijgen. Het hoeft niet elke dag, 4x per week is al super. Lukt dit niet in de vroege ochtend, doe dit dan voor het avondeten. Zorg dan wel dat na de lunch niets meer genuttigd is wat calorieën bevat. Iets minder effectief maar nog steeds een zeer goede manier om snel te bloedsuiker te reguleren. Doe je mee?

Op zoek naar de echte oorzaken en u wilt uw overgewicht de baas worden? Neem dan contact op met een kPNI behandelaar. Zij kijken heel breed zodat de echte oorzaken aangepakt kunnen worden. Ook in deze Corona tijd kunnen we wat doen voor onze gezondheid.