Humaan Microbioom, een tipje van de (enorme) sluier.

Het humaan microbioom is wellicht op dit moment het meest “hottest” onderzoeksgebied van de gezondheidswetenschap. Maar wat is het nu eigenlijk en vooral, wat kunnen we ermee? In één woord: Gezond (blijven of worden). Ik heb het niet alleen over lichamelijke maar ook over geestelijke gezondheid. Dat is toch een mooi streven, gezond zijn en vooral blijven. Lees verder hoe u hier zelf aan kunt werken.

Wat is het humaan microbioom?

Het menselijk microbioom is  de “complete collectie van micro-organismen die op en in ons lichaam wonen plus het genetische materiaal dat zij bij zich dragen” [Bron Nemo Kennislink].

Micro-organismen zijn hele kleine organismen, we kunnen ze met het blote oog niet zien. Dit zijn bacteriën, eencellige parasieten, gisten, schimmels en virussen. Wij zijn met heel veel mensen op aarde, maar eigenlijk is dat niets in vergelijking met de grote aantallen micro-organismen. Sterker nog, 1 mens is al een diverse verzameling van micro-organismen.

“Voor elke menselijke cel zijn er maar liefst tien cellen met een bacteriële oorsprong” [Nemo Kennislink].

Waarom is het ontrafelen van het humaan microbioom zo belangrijk voor de geneeskunde?

In 2012 is het hele DNA van ons menselijk microbioom in kaart gebracht. Zwart-wit gezegd waren heel veel wetenschappelijke onderzoeken gericht op genonderzoek. We hoopten dat als we wisten welk gen verantwoordelijk was voor een ziekte, we misschien daar een medicijn voor konden ontwikkelen.

Nu blijkt dat voor veel ziekten een gen hebben niet alleen verantwoordelijk is voor het krijgen van die ziekten. Het gaat om veel meer. Nu blijkt dat welk microbioom een mens heeft een zeer grote invloed heeft.

Er is nog veel onderzoek nodig. Is het microbioom de oorzaak of het gevolg? Dagelijks komen er heel veel interessante onderzoeken die stukje bij beetje steeds meer verklappen.

Maar zoals altijd, hoe meer we weten, des te meer realiseren we dat we steeds minder weten. Dus er is nog veel onduidelijkheid maar 1 ding is zeker, ons microbioom is zeer belangrijk. En je kan daar heel veel zelf aan bijdragen.

Wat kunt u zelf doen om uw gezondheid op peil te houden of te brengen?

MicrobioomZoals gezegd is ons microbioom veel meer dan alleen onze bacteriën. De meeste kennen wel probiotica. Dit wordt vaak in de volksmond darmbacteriën genoemd. In de supermarkt heeft het ook al lang terug zijn intrede gedaan (denk aan Yakult). Ook op onze huid zitten “goede” bacteriën die met crèmes te beinvloeden zijn. Bijvoorbeeld Gladskin producten maken daar reclame mee.

Bacteriën hebben vezels nodig om goed te gedijen. Welke vezels je eet bepaald welke bacteriën je voedt. Probiotica kan je inzetten om dat via suppletie (tijdelijk) te ondersteunen.

Hoewel de complementaire gezondheid al heel lang probiotica inzet en helpt om darmgezondheid te optimaliseren, is er veel meer te doen. Want het gaat ook om zowel viraal als gist/schimmel DNA. U leest het goed, virussen en schimmels kunnen ook onze gezondheid positief beïnvloeden.

Bij gisten en schimmels in de darmen denken we vaak aan vervelende candida infectie en heeft het daarmee een slechte naam. Maar er zijn ook goede gisten en schimmels. Dus hierbij een pleidooi om meer paddenstoelen te eten. Liefst heel veel verschillende soorten.

Visueel en versimpeld weer gegeven houdt onze de in en op ons levende bacteriën de schimmels en gisten onder controle. Op hun beurt die het viraal deel. En de virussen de bacteriën.

Terugwinnen van gezondheid bij diverse gezondheidsklachten

De hoeveelheid publicaties over de invloed van ons microbioom op diverse ziekten is erg groot. In de oncologie weten ze nu dat een bepaalde diversiteit van microbioom maakt dat een chemo veel of minder kans maakt van slagen. Obese mensen blijken een bepaald microbioom te hebben. Dit is ook terug te zien bij bepaalde psychiatrische aandoeningen.

Ook ons gedrag wordt voor een deel bepaald door ons microbioom. Kortom, de invloedsfeer gaat dus erg ver. Maar er zijn nog niet genoeg gegevens om te kunnen zeggen welke stam van een bepaalde bacterie dan toegevoegd kan worden. Dagelijks komen er heel veel publicaties. Dus er komt nu snel veel informatie en zal het een kwestie van tijd zijn dat dit de nieuwe tak in gezondheidszorg wordt.

Wat kan een kPNI therapeut voor u doen

U hoeft niet te wachten totdat alle onderzoeken gedaan zijn, patenten vastgelegd en ook nog eens goedgekeurd door de commissies. Dat kan namelijk nog wel jaren duren voordat dit doorgevoerd wordt in de dagelijkse gezondheidszorg.

Zoals Theodosius Dobzhansky al zei: "Nothing in Biology Makes Sense Except in the Light of Evolution". Geneesmiddelen werken vaak op één heel specifiek stofje, vaak een enzym. kPNI werkt op een complex van allerlei in elkaar grijpende werkingsmechanismen. Simpel uitgelegd: het kijkt wat het lichaam nodig heeft om zelf alle organen/systemen/cellen/ stoffen goed met elkaar te laten werken.

Er zijn evolutionaire patronen in hoe ons lichaam werkt. Dit bepaalt de volgorde van belangrijkheid. Met die kennis kan hiermee de balans in ons humaan microbioom hersteld worden. Ingangen zijn: voeding, beweging, hoeveel sociale support heeft u, wat voor stressfactoren zijn er in u leven, slaappatronen, ontlastingspatroon, drinken. U zult versteld staan hoe met ogenschijnlijke kleine aanpassingen u veel goeds kan doen voor ernstige klachten.

Literatuur/onderbouwing:

Het liefst zou ik nog wel tientallen pagina’s door kunnen gaan. Hierbij een paar links want het zijn er velen.

-     Humane microbiome journal (hier worden relevante en nieuwe publicaties weergegeven?

-      Gut microbiome composition and diversity are related to human personality traits

-      Virus and microbiota relationships in humans and other mammals: An evolutionary view

-      The microbiota regulate neuronal function and fear extinction learning

-      Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

Meer informatie of u wilt direct aan de slag, neem dan contact op met een volledig bijgeschoolde kPNI Professional

Vind nu uw kPNI Professional