Oorzaken COPD – wat kun je eraan doen?

Oorzaken van COPD hebben vooral te maken met de longen, darmen, ontstekingsprocessen en levensstijl. Lekkende lichaamsbarrières en laaggradige ontsteking staan centraal bij veel gezondheidsklachten en ziekten, zo ook bij COPD. Wat kun je eraan doen? In dit artikel belichten we de relatie van verschillende factoren met COPD en hoe kPNI hierbij kan helpen.

Wat is COPD?

COPD is een afkorting voor Chronic obstructive pulmonary disease. Het longfonds beschrijft COPD als een situatie waarbij je longen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Hoe dat werkt, wordt in onderstaande animatievideo uitgelegd.

COPD is een verzamelnaam voor twee kenmerken, namelijk:

1. Bronchitis (ontsteking)

2. Longemfyseem (schade)

COPD en bronchitis

Bronchitis, oftewel een ontsteking in de longen, is een proces van ons lichaam waarbij het immuunsysteem wordt ingezet als bescherming. Denk hierbij aan kou, hitte, schimmels, bacteriën en virussen. Maar ook voor groei, herstel en genezing. De keerzijde van een overmatige en langdurige ontsteking is dat het chronisch wordt en tot steeds meer schade leidt. kPNI therapie biedt in zo’n geval oplossing!

COPD bronchitis

Allerlei factoren van buitenaf kunnen ontsteking in de longen activeren, zoals luchtvervuiling, pollen, huisstofmijt en rook. Niet iedereen reageert hierop hetzelfde. Het is vooral afhankelijk van hoe goed het lichaam en immuunsysteem zich reguleert. Dit heeft ook te maken met factoren van binnenuit, zoals de darmen en (psychische) stress.

COPD en laaggradige ontsteking

Mensen met COPD en andere longproblemen hebben onderliggend last van laaggradige ontsteking. Hierbij houdt het immuunsysteem continu de wacht vanwege allerlei aanwezig gevaar in het lichaam. Longcellen zullen dan ook gevoeliger reageren op de eerder genoemde risicofactoren van buitenaf. Zo reageert de ene persoon met hoesten bij koude of vervuilde lucht en een ander niet.

Wat kun je tegen COPD doen?

Door de hierboven beschreven stand van het immuunsysteem kan het lichaam zichzelf niet goed reguleren en genezen. Dit geeft op den duur steeds meer schade en klachten. Wat kun je hiertegen doen?

Regulatie is gezondheid

Regulatie door het lichaam is mogelijk wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan. Heel kort samengevat zijn dat:

  • de juiste hoeveelheden aan vitaminen en bouwstoffen (vetten, eiwitten) om een bacterie of schadelijke stof op te lossen
  • het immuunsysteem dient weer uitgezet te worden via resolvinen. Daarvoor is voldoende omega 3-vetzuren nodig.
  • een goede bescherming van de longcellen via een gebalanceerde slijmlaag vol met beschermende stoffen zoals peptiden. Deze slijmlaag stopt namelijk virussen, bacteriën en schadelijke stoffen aan de ‘poort’! Dit is nodig zodat een (nieuwe) (grote) ontstekingsreactie van het adaptieve immuunsysteem wordt voorkomen.

Andere oorzaken en dus oplossingen van COPD

COPD ontstaat door een combinatie van factoren dus dat is ook waar de oplossing te vinden is.

COPD en vitamine D tekort

Een optimaal vitamine D niveau (circa 100-120 nmol/l) is van groot belang. Niet alleen voor algehele gezondheid maar ook omdat Vitamine D peptiden activeert in longcellen. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol in het ‘stop signaal’ dat ervoor zorgt dat het immuunsysteem weer uit gaat.

Vitamine D draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem, voor zowel volwassen als kinderen. Het is niet voor niks dat het voedingscentrum de suppletie van vitamine D bij onder andere baby’s adviseert. Door een vitamine D tekort ben je eerder vatbaar voor griep en dus ook infecties zoals covid-19. Vitamine D tekorten komen wijdverspreid voor. Vooral tijdens de wintermaanden of wanneer je te weinig direct (zon)licht krijgt. Ook ouderen, kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een getinte of donkere huid lopen eerder het risico op een vitamine D tekort.

COPD in relatie met beweging en (long)gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging wordt geassocieerd met vermindering van ontstekingen, het hormoon cortisol en een verbeterde immuunfunctie. Het voorkomt luchtweg infecties. Afhankelijk van fysieke beperkingen is een op maat gemaakt trainingsprogramma, die ook LEUK is, essentieel. In de kPNI gaat het er juist om dat gezonde veranderingen blijvend zijn. Daarvoor moeten leefstijl interventies met plezier vol te houden zijn.

COPD en een lekkende darm (leacky gut)

Een grote ontstekingsfactor is voeding dat via een lekkende darm de longgezondheid negatief kan beïnvloeden. Veel voedingsmiddelen in het ons moderne westerse dieet geven een ontstekingsreactie – bereikt de bloedbaan en daarmee de longen. Longcellen staan in contact met de bloedbaan en zullen ook moeten reageren bij ontsteking. Hierdoor ontstaat eerder kans op klachten. Het is dus zaak om de juiste voedingsmiddelen die het lichaam ondersteunen toe te voegen en de schadelijke voedingsmiddelen weg te laten. Dit kan overigens sterk verschillen per persoon.

Psychische oorzaken bij longproblemen zoals COPD

Psychologische stress, zoals spanning en angst zorgen via parasympathische zenuwen voor de aanmaak van allerlei stoffen waaronder acetylcholine. Dit speelt een grote rol in de spanning of ontspanning van de gladde spiercellen in de luchtwegen. Ook regelt het de slijmproductie. De zenuwen kunnen door grote en chronische stress eerdere geprikkeld raken waardoor longvaten dichter gaan zitten en meer slijm produceren. In dat opzicht speelt stress een rol bij longproblemen zoals COPD.

Aardappelen hebben overigens ook invloed op deze acetylcholine en activatie van longcellen! Dit voedingsmiddel bevat jaconine dat langzaam stapelt in de longen. Op lange termijn (decennia) remt het daar het enzym acetylcholinesterase. Hierdoor stijgt de hoeveelheid acetylcholine in de longen en wordt daardoor steeds meer bronchoconstrictief.

kPNI aanpak bij COPD

Bij kPNI pakken we de oorzaak van de oorzaak van COPD aan. Het is een totaal benadering waarbij ook naar de darmgezondheid en psychisch stress wordt gekeken. Dit geeft meer succes op een positief resultaat en leidt tot vermindering van COPD klachten en (long)gezondheid. Schadelijke factoren worden verminderd en positieve factoren vergroot. Leuke beweging, lekkere (gezonde) voeding en uitdagingen voor sterkere longen en lichaam (intermittent living) staan centraal in kPNI-therapie. Neem contact op met een kPNI therapeut voor een op maat gemaakte aanpak!

Over de auteur van “oorzaken COPD – wat kun je eraan doen”

Drs. Sjoerd Knobben – is Daoshi en werkt als psycholoog en klinisch PsychoNeuroImmunologisch therapeut, doceert bij PNI Europe, is trainer in mindfulness en martial arts (Kung Fu/Tai Chi) en voorzitter in het bestuur kPNI.nl. Alles komt samen in zijn praktijk voor zelf-actualisatie en gezondheid, genaamd Upotential.

Sjoerd Knobben Copd

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe