Diabetes Mellitus 2 behandelen en voorkomen

Diabetes Mellitus 2 behandelen en voorkomen? Diabetes Mellitus 2 is een vorm van suikerziekte dat omkeerbaar is. In dit artikel leggen we uit hoe je Diabetes Mellitus 2 en insulinegevoeligheid kan behandelen en voorkomen.

Alleen al in Nederland zijn er ruim een miljoen mensen met Diabetes Mellitus 2 en de verwachting is dat dit stijgt. De indruk wordt gewekt dat het goed behandelbaar is. Helaas wordt vooral het symptoom, een hoge bloedsuikerspiegel, vaak enigszins gemakkelijk behandeld. Maar het behandelen van de oorzaak van Diabetes Type 2 ligt meestal lastiger. Het kan zelfs een insulineafhankelijke vorm worden. Het daadwerkelijk omkeren van deze suikerziekte is een ander verhaal.

Binnen de kPNI zijn we altijd oorzakelijk bezig. Zo ook bij Diabetes Mellitus 2. Lees verder over deze vorm van suikerziekte, de relatie met insulinegevoeligheid en praktische tips voor voorkomen en behandelen.

Wat is Diabetes Mellitus type 2

Wat is Diabetes Mellitus type 2 precies? Vroeger werd het de ouderdomssuikerziekte genoemd. Dat is helaas al een tijdje niet meer zo, ook jonge mensen kunnen het krijgen. Het heeft te maken met de mate waarin het hormoon insuline niet meer goed werkt. In werkingsmechanisme 5 wordt met achtergrond informatie uitgebreid ingegaan op insulineresistentie. Daar kun je ook lezen op welke vlakken en ziektebeelden dit nog meer invloed heeft. De meest voorkomende zijn hart- en vaatziekten maar ook diverse soorten van kanker. Zeker een goede reden om insulineresistentie een halt toe te roepen en terug te dringen. Ook voor onze kinderen want bij hen kunnen we makkelijker gedrag aanleren dat suikerziekte voorkomt.

Wanneer heb je Diabetes Mellitus 2?

Er wordt gesproken over DM2 als de nuchtere glucose boven de zes is. Dus als je nog niets gegeten hebt. Maar het is een glijdende schaal; er zijn veel mensen die tegen de 6 aanzitten en dus al op weg zijn naar dit ziektebeeld. 

De alvleesklier produceert insuline. Als de glucose in de ochtend boven de zes is, weet je dat dit orgaan het niet meer redt. Hiervoor is er een fase geweest dat je alvleesklier ter compensatie meer insuline heeft geproduceerd. Dan ben je dus officieel nog niet ziek maar gezond is het ook niet. We spreken dan van een hyperactieve alvleesklier. Dat kan dit orgaan eventjes aan maar op den duur zal het uitgeput raken en dan gaan de bloedsuikerspiegels dus stijgen. Je komt vervolgens in de fase dat er sprake is van een ziektebeeld. Er zitten dus meer mensen in de prediabetes fase, dan ze zelf weten. Vanuit deze fase is het wel makkelijker om weer terug te keren naar normale insuline productie en gezonde bloedsuikerspiegelwaarden. Dus zaak om dit dan al aan te pakken.

Insulinegevoeligheid

Uiteindelijk gaat het om de mate waarin het hormoon insuline zijn mooie werk kan doen. Want naast de bloedsuikerspiegel heeft insuline op veel meer processen in je lichaam invloed. Voorbeelden hiervan zijn een mooie huid, goede concentratie, vruchtbaarheid, stemming en gezonde spieren.

De alvleesklier is het orgaan dat de hoofdrol heeft in de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Onderstaande afbeelding geeft weer hoe de insuline producerende cellen het uiteindelijk niet redden.

Diabetes Mellitus 2 insulinegevoeligheid

Als reactie op een stijgende bloedsuikerspiegel verhoogt de alvleesklier korte tijd later de uitscheiding van insuline tot adequate hoogte. Als eerste zal er een te hoge insuline productie zijn, dan is er nog geen gebrek aan insuline. De bètacellen van Langerhans (insuline producerende cellen) raken uitgeput en gaan uiteindelijk onvoldoende insuline produceren en de bloedsuikerspiegel raakt buiten de normale waarden. Dan kan injecteren van insuline noodzakelijk worden. (uit: Word weer Mens, Dr. L. Pruimboom, pagina 145)

Diabetes Mellitus 2 (DM2) behandelen

Het herstel van de bloedsuikerspiegel is mogelijk door alle verschillende oorzaken aan te pakken. Hieronder lichten we de meest voorkomende factoren toe. Schakel voor hulp een professional in.

Maaltijdfrequentie

Het is de alvleesklier die gerepareerd dient te worden. Bij elke maaltijd moet de alvleesklier in actie komen. Minder vaak eten is daarom het beste advies. Het Voedingscentrum adviseert juist om vaker te eten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dat is feitelijk juist, maar maskeert het probleem vooral in plaats van dat het oplost. Binnen de kPNI zijn we overtuigd van evolutionaire oplossingen. En maaltijdfrequentie verlagen is daar één van.

Verminder koolhydraatinname

Reduceer koolhydraatrijk voedsel (graan, aardappels, rijst, suiker, alcohol) want dit verhoogt de noodzaak tot meer insuline productie en die arme overwerkte alvleesklier krijgt het dan nog drukker.

Reduceer stress, ontspan

Hoe meer stress je hebt, des te meer zal dit stresshormonen aanmaken. Cortisol zal dan via insuline zorgen dat er een ‘fight or flight’ reactie kan komen. Voorkom dit door je stress te verminderen.  

Wees lief voor jezelf, doe mens-dingen en eet mens-voeding

Mens-voeding zijn levensmiddelen die het lichaam niet extra belasten (is tenslotte ook een stressreactie voor je lichaam). Het is niet alleen lekker eten maar vooral een weldaad voor je lichaam. Mens-voeding betekent ook verminderen van voeding met slechte vetten, minder melkproducten (minder insuline like growth factor, zie insulineresistentie), geen tabak, drugs en amper alcohol.

Beweeg nuchter

Beweeg in nuchtere toestand, dus als je nog niet gegeten hebt. Dit komt vanuit het feit dat er vroeger geen koelkasten of supermarkten waren. We moesten eerst op zoek naar voeding voordat we konden gaan eten.

Als je dit doet zal je beloond worden met:

Niet alleen pak je Diabetes Mellitus type 2 aan, je wordt ook beloond met:

  • een normale bloeddruk
  • mooi figuur met vooral een slanke taille
  • gave huid zonder acne
  • positieve spirit
  • betere en gezondere haargroei
  • normale menstruatiecyclus
  • grotere prestatievermogen (mentaal en fysiek)
  • en voor de mannen een normale grootte prostaat (o.a. goed libido en geen nachtelijke onderbreking door plassen).

Tips to-do:

  • Beweeg nuchter (beste manier om insuline gevoeligheid te verbeteren)
  • Eet liever niet vaker dan 18x per week
  • Skip tussendoortjes, zorg liefst voor 5 tot 7 uur tussen je maaltijden
  • Matig koolhydraatrijk voedsel
  • Vermijd alcohol en tabak
  • Verminder melkproducten
  • Verlaag laaggradige ontsteking
  • Eet goede vetten, laat slechte staan
  • Eet mens-voeding 
  • Mango’s helpen de insuline gevoeligheid te verbeteren

kPNI interventie bij voorkomen en behandeling Diabetes Mellitus 2

Heb jij DM2, vermoeden dat jij richting prediabetes gaat of wil je bijvoorbeeld het hele gezin helpen door te voorkomen dat jullie hier last van krijgen? Kijk dan bij onze ons kPNI therapeuten in het overzicht en vind iemand die een op jouw persoon gemaakt advies kan aanbieden.

Over de auteur van “Diabetes Mellitus 2 behandelen en voorkomen”:

Monique van Poorten heeft sinds 2016 een eigen prakijk in Arnhem. Sinds 2010 is ze docent in kPNI-thema’s bij diverse organisaties en examinator bij cPNI Europe. Haar specialisme is vooral uiteenrafelen waarom iemand bepaalde klachten heeft ontwikkeld en zo weer de controle teruggeven aan de mensen. Insuline gevoeligheid, laaggradige ontsteking en de psyche zijn vaak reden waarom mensen diverse klachten en ziekten ontwikkelen. Van darmklachten, huidproblemen, tot aan autisme, ADHD, auto-immuunziekten en neuro-degeneratieve ziektebeelden als ALS en Parkinson behandelt ze in haar praktijk.  

Monique van Poorten over Diabetes Mellitus 2

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe