Wat is hypnose en hoe past het binnen de kPNI?

Wat is hypnose eigenlijk en is het een toepasbare behandeling binnen de kPNI? Kunnen we het gebruiken om onze cliënten te helpen?


Verschillende bewustzijnsniveaus

We kunnen ons bewustzijn in verschillende categorieën indelen.

Dagelijks bewustzijn


Allereerst hebben we ons dagelijks bewustzijn, waarin we situaties, beslissingen nemen en rationaliseren. Hier zetelt ook onze de wilskracht en het kortetermijngeheugen. Dit bewustzijn werkt op bèta-golf frequenties van de hersenen van 14-38 Hertz en resulteert in ongeveer 0,8 seconde in bewust gedrag.

Onderbewustzijn


Ons onderbewustzijn omvat onze emoties en ons langetermijngeheugen. Het is lui, wil niet graag veranderen en focust op beschermen. Ongeveer 92% van onze gedragen zijn onbewust. Het onderbewustzijn kunnen we verder onderverdelen in:

  • Een mentaal onderbewustzijn (innerlijke ikken/identiteiten). Onbewust gedrag dat wordt gestuurd door het mentale onderbewustzijn ontstaat in 0,02 seconden – vier keer sneller dan het bewuste gedrag.
  • Een emotioneel onderbewustzijn (innerlijke kinderen). Onbewust gedrag op basis van het emotionele onderbewustzijn ontstaat zelfs nóg sneller, namelijk in 0,00014 seconden, wat betekent dat gedrag gestuurd door het innerlijke kind veel sneller optreedt dan bewust en mentaal onderbewustgedrag. 

Automatisch bewustzijn of fysiek onderbewustzijn

Naast het mentale en emotionele onderbewustzijn hebben we ook nog ons fysieke onderbewustzijn. Hier vinden talloze lichamelijke activiteiten plaats zonder dat we daar aandacht voor hebben. Hier vinden we ons immuunsysteem, onze organen en cellen met hun aansturing. 

Deze drie vormen van onderbewustzijn – emotioneel, mentaal en fysiek – staan met elkaar in contact. Zo kunnen stressvolle ervaringen of emoties uit het verleden ervoor zorgen dat de stressreactie in het fysieke onderbewuste blijft bestaan, ook al is iemand zich in het dagelijks bewustzijn niet meer bewust van de onderliggende eerdere stressvolle emotie/ervaring. 


Hypnose

Hypnose zorgt voor een hypnotische trance in de hersenen met alfagolven van 8-14 Hertz, een frequentie waarop we grote rust en ontspanning ervaren. In deze staat kunnen ervaringen (emoties, gevoelens of beelden) anders worden waargenomen, waardoor het mogelijk is het innerlijk kind te troosten en te helen. Hierdoor kunnen belemmerende overtuigingen veranderen. 


Altijd controle

Het is belangrijk te weten dat iemand onder hypnose altijd de volledige controle behoudt. Dwang is onmogelijk. Hypnose kan als therapeutisch hulpmiddel dienen voor problemen zoals angsten, fobieën, slaapstoornissen, roken, pijn, tinnitus en gedrag wat voortkomt uit het onderbewustzijn. Iemand moet zelf in hypnose willen gaan; niemand kan gedwongen worden. 

Gedragsverandering

Hypnose kan gedragsverandering ondersteunen. De staat van diepe ontspanning en verhoogde focus kunnen iemand ontvankelijker maken voor suggesties en nieuwe ideeën. Hoewel hypnose niet voor iedereen even effectief is, is hypnose mogelijk interessant in specifieke situaties:

Gewoonteverandering: denk aan gewoontes/verslavingen als roken, nagelbijten of overmatig eten. Tijdens de hypnotische trance kan een persoon suggesties krijgen om deze gewoonten te verminderen of zelfs te elimineren.

Stressvermindering: hypnose kan mensen helpen omgaan met stress en angst. Ontspanningstechnieken en positieve suggesties kunnen helpen om een kalmerende gemoedstoestand te bevorderen.

Zelfvertrouwen en motivatie: hypnose kan worden gebruikt om het zelfvertrouwen en de motivatie van een cliënt te vergroten. 

Pijnbeheersing: hypnose kan helpen de perceptie van pijn te verminderen en ontspanning te bevorderen. Zo kan het (chronische) pijn verzachten of helpen bij pijnlijke medische ingrepen.

Gewichtsbeheersing: hypnose kan helpen voor het veranderen van eetgewoonten, het bevorderen van beweging en het vergroten van de motivatie om gezonde keuzes te maken.

Specifieke toepassing: hypnose bij hoofdpijn en migraine

Hypnose kan verzachting bieden bij hoofdpijn en migraine, omdat het ontspanning kan bevorderen en pijn en stress kan verminderen. Ook kan hypnotherapie helpen om onderliggende oorzaken van de hoofdpijn te identificeren, denkpatronen te veranderen en empowerment te bevorderen. Dit laatste houdt in dat iemand meer controle krijgt over zijn/haar hoofdpijn door het leren van bepaalde technieken die ze zelf kunnen toepassen.

Conclusie: hypnose kan voor veel cliënten een interessante aanvullende behandeling zijn bij een kPNI-therapie. Zodat de therapie nog meer kans van slagen heeft. 

Belangrijke kanttekeningen zijn dat het effect ervan per persoon varieert en afhankelijk is van factoren zoals suggestibiliteit, motivatie en vaardigheden van de (gekwalificeerde) hypnotherapeut.


Bronnen

Phillips, W., Price, J., Molyneux, P. D., & Deeley, Q. (2022). Hypnosis. Practical neurology22(1), 42–47. https://doi.org/10.1136/practneurol-2020-002839

Császár, N., Scholkmann, F., & Bókkon, I. (2021). Implications on hypnotherapy: Neuroplasticity, epigenetics and pain. Neuroscience and biobehavioral reviews131, 755–764. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2021.10.001

Wofford, N., Snyder, M., Corlett, C. E., & Elkins, G. R. (2023). Systematic Review of Hypnotherapy for Sleep and Sleep Disturbance. The International journal of clinical and experimental hypnosis71(3), 176–215. https://doi.org/10.1080/00207144.2023.2226177

Erşan E. E. (2023). The Effect of Hypnotherapy for Obesity. Alternative therapies in health and medicine29(2), 258–263.


Over de auteur:

Geja Heinen is sinds 2008 kPNI therapeut. Sinds 2013 is ze Master in de kPNI en sinds 2016 Master in Health, Education and Promotion. Ze heeft een achtergrond in voedingskunde en bijna 25 jaar ervaring in presenteren, training en coaching. Ze heeft zich gespecialiseerd in het optimaliseren van het energieniveau, het voorkomen van burnout klachten en energiek en gezond ouder worden onder het motto ‘eindeloos energiek’.  Het reguleren van verstoorde systemen in het lichaam, vooral als deze door stress verstoord worden, is haar focuspunt. Ze ontwikkelde daarvoor een uniek model gebaseerd op de kPNI-principes.

vermoeid Geja Heinen

Geja combineert kPNI-therapie met aanvullende technieken zoals hypnotherapie, het benutten van de individuele sexuele energie voor het eigen lichaam , systemisch werk en klanktherapie (Peter Hess).

Haar praktijk  is gevestigd in Gieten.

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe