termen-categorie: Werkingsmechanisme

Insuline resistentie

Insuline resistentie is één van de belangrijkste werkingsmechanismen van de kPNI.

Binnen de kPNI hebben we het vaak over “It’s all about energy”. Wat neerkomt op: als het lichaam voldoende capaciteit heeft om energie aan te maken kan het in de loop van de tijd zijn problemen aanpakken.

Naast het ziektebeeld diabetes is de insuline huishouding bij tal van klachten en ziektebeelden onderdeel van het probleem. Denk aan PCOS (poly cystic ovaria syndroom), endometriose, maar ook bij bijvoorbeeld acné of verstoord wondgenezingsproces.

Endocriene pancreas insufficiëntie

Endocriene pancreas insufficiëntie is een werkingsmechanisme binnen de kPNI

De pancreas wordt ook wel alvleesklier genoemd. De pancreas produceert naast enzymen ook natriumbicarbonaat voor de spijsvertering. Maar ook het hormoon insuline voor de bloedsuikerspiegel regulatie.

Bij langdurige verstoring van de insuline huishouding, kan het gebeuren dat de productie voor de spijsvertering daar onder lijdt. Dit noemen we binnen de kPNI de endocriene pancreas insufficiëntie.

Hypothalamus verstoring

Hypothalamus verstoring is één van de werkingsmechanismen binnen de kPNI

De hypothalamus reguleert vele processen via de hormonale aansturing. Daarmee heeft het direct invloed op de ATP-processen, dus de energie-huishouding, van het lichaam. De hypothalamus is heeft daarmee een centrale aansturings-functie. Die optimaliseren kan daarmee de start zijn om vele klachten verder te verhelpen.

Low Grade Inflammation =laag gradige ontsteking

kPNI Werkingsmechanisme

Laag gradige ontstekingen is een term die een kPNI behandelaar misschien bij uw behandeling vaker in de mond zal nemen. Hier vind u uitleg wat dit inhoudt vanuit onze kPNI-visie.

In principe zou bij een ontsteking in het lichaam het immuunsysteem adequaat en snel een heftige korte reactie geven waarna het zich zelf uitdooft.
Vanuit de kPNI zien we dat indien de ontsteking te lang duurt, langer dan 42 dagen in de regel, het lichaam op een andere strategie over gaat.
Binnen de kPNI noemen wij dit een chronische laaggradige ontsteking. Het kabbelt dus al het ware op een te laag pitje (veel) langer door. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat op heel uiteenlopende processen klachten kunnen ontstaan. Vandaar dat dit werkingsmechanisme vaak ten grond slag ligt aan veel ziektebeelden.