Immuunsysteem

Paracetamol of Ibuprofen bij Corona infectie, wat nemen we?

Paracetamol of Ibuprofen bij Corona infectie, wat nemen we?

Ook over vitamine C en Curcuma is het nodige over te zeggen.

Net op het nieuws, er mag niet meer dan maximaal 3 doosjes paracetamol aangeschaft worden per persoon. Zit jij ook te twijfelen of het slim is om hier een voorraadje van aan te schaffen in verband met mogelijke Corona infectie? Wat is dan verstandiger, paracetamol of Ibuprofen? Spoiler alert: Vermoedelijk kies je ervoor niets te kopen. Hieronder volgt de uitleg zodat je de verschillen weet en een bewuste keuze kan maken.

De verschillen tussen Paracetamol en Ibuprofen:

Paracetamol staat bekend als een pijnstiller en koorts verlager en is geen ontstekingsremming. Het heeft de naam om onschadelijk te zijn. Hieronder zal ik verklaren waarom dat niet waar is. Dit kun je ook teruglezen op de informatie die staat vermeld in het Farmacotherapeutisch Kompas. Zeg maar het naslagwerk voor artsen over medicatie. Dit is vrij toegangelijk.

Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen vallen onder de ontstekingsremmers. In medische termen wordt het een NSAID genoemd. Non-steroid anti inflammatoire drug. Het is dus een niet-hormoonachtige ontstekingsremmer. Grootste nadeel: het kan de maag belasten en daarmee maagbloedingen geven. Vandaar dat een maagbeschermer dan aanbevolen wordt. Helaas worden die niet meer vergoed en neemt niet iedereen dat advies ter harte. Persoonlijk vind ik dat gevaarlijk.

Corona en longontsteking, hoe werkt het:

Infectie met het Corona virus is vooral zeer ernstig tot aan dodelijk door de gevolgen van de reactie van het immuunsysteem en de longontsteking die het kan veroorzaken. Kenmerkend aan een virus is dat het niet lang op zichzelf kan overleven. Het heeft een gastheer of gastvrouw nodig. Via ogen, neus of mond kan het virus in uw cellen zich een plekje veroveren. Deze cellen worden door het immuunsysteem herkend als geinfecteerd waarna het immuunsysteem aan de gang gaat om deze cellen met het virus erin aan te vallen.

Het duurt even voordat het immuunsysteem daar een antwoord op heeft. Zodra het immuunsysteem weet hoe het dit specifieke virus kan aanvallen, dan ga je pas echt klachten merken. Hier gaat dus wat tijd overheen. We noemen dat ook wel de incubatietijd.

Het virus zit al in jouw cellen en is ondertussen bezig zich te vermenigvuldigen en dieper in jouw luchtwegen te gaan. Waardoor er meer cellen al geïnfecteerd zijn. Bij een nieuw virus zoals het Corona virus zal het wat langer duren voordat je merkt dat jouw immuunsysteem in de tegenaanval gaat.

39 tot 39,5 graad koorts heeft voordelen:

Het virus zit in jouw cellen, in tegenstelling tot een bacterie of parasiet wat tussen de cellen gaat infecteren. Jouw lichaam weet dat hogere temperatuur tegen een virus het beste werkt. Je gaat koorts ontwikkelen. Hoe hoger de koorts, des te sneller gaan de cellen waar het virus in zit kapot waardoor het virus onschadelijk is gemaakt. Er is wel een maximum aan wat een “gezonde” koorts is. 39,5 is nog acceptabel voor een volwassen, richting de 40 en zeker hoger is zeer zorgwekkend en dringend advies van een arts is nodig. Je voelt je wel ellendig bij koorts tussen de 39 en 39,5 maar het is wel de manier om het snelst van een virusinfectie af te komen.

Hoe gevaarlijk is een ontsteking:

De cellen waar het virus in zit, zijn eigenlijk niet langer gewenste cellen. Beter is om deze cellen kapot te maken en nieuwe aan te maken met het gerecyclede materiaal. Dit is overigens een heel normaal proces bij onderhoud van alle cellen zodat je gezond blijft.

Kenmerken van een ontsteking zijn in het latijns: dolor, calor, tumor, rubor en functio leasa. Vertaald betekent dit: pijn, warmte, oedeem/vochtvorming, roodheid en functieverlies of gestoorde functie. Neem als voorbeeld een verstuikte enkel: Je hebt een pijnlijke, dikke, rodere en warme enkel waar je moeilijk op kan staan. Doel: zorgen dat er snel hulpstoffen en bouwstoffen komen om de kapotte cellen op te ruimen en snel weer te repareren en zorgen dat diegene ondertussen niet meer schade aanricht door erop te gaan staan of nog erger gewoon te gaan bewegen. Alles klopt dus in principe.

De met Corona geïnfecteerde cellen ondergaan hetzelfde lot. Op zich dus eigenlijk de beste manier om de infectie onder de duim te krijgen. Hiermee zorgt jouw lichaam dat er zo snel mogelijk niet nog meer cellen van de luchtwegen geïnfecteerd worden. En de aangedane cellen zo snel mogelijk aangepakt worden. Zonder ontsteking en koorts geen effectieve aanpak van Corona geïnfecteerde cellen.

Hoe werkt Paracetamol:

Kijkend naar de literatuur en wat we lezen is dat we weten wat het doet, maar hoe het precies werkt is niet bekend. Het heeft in ieder geval te maken met 2 stoffen, Prostaglandinen en Serotonine.

Prostaglandinen zijn het eenvoudigst te omschrijven als een stofje dat te maken heeft met ontsteking. Serotonine is ook altijd betrokken bij een ontstekingsreactie en heeft invloed op koorts en pijnbeleving. Concluderend kan men stellen dat paracetamol koorts en pijn remmen, maar daarmee dus ook in bepaalde mate de snelheid van het proces eruit halen.

Paracetamol kan al bij 6x 500 mg leverschade geven en langdurig gebruik kan medicijnafhankelijke hoofdpijn geven. Dus door elke dag 6 paracetamol van 500 mg voor hoofdpijn, kan er juist hoofdpijn ontstaan. Gelukkig kan N-acetyl Cysteine als antidotum ingezet worden.  Maar liever voorkomen dan genezen van leverschade is zeer serieus.

Achtergrond Paracetamol:

Pijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Hoe werken de ontstekingsremmers:

De meeste bekenden werken eigenlijk op dezelfde manier. Hiermee bedoelen we Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Ze verschillen in sterkte maar allemaal werken ze via hetzelfde enzym. Ze remmen het enzym COX-2. Deze staat aan de start van een ontsteking en voorkomt de vorming van onder andere Prostaglandinen en tevens daarmee koorts en pijn. Klinkt super. Maar zoals je hierboven leest is dat tot op zekere hoogte misschien juist handig en is remming niet altijd de beste keuze als je snel beter wilt worden.

Hoe zit het met natuurlijke ontstekingsremmers?

Hier de twee belangrijkste waar wat kanttekeningen bij horen in het kader van Corona.

  • Curcuma niet dagelijks:

De meest bekende is het stofje in geelwortel c.q. curcuma. Deze stof heeft een aantal werkingsmechanisme. In dit kader is de belangrijkst dat het iets remt. Het remt het stofje NfKb. Wat aanzet geeft tot de vorming van de ontstekingsmediatoren zoals ze genoemd worden. Hiermee start de ontsteking.

Ook hier kan vanaf gevraagd worden of dit in grote mate nu ingezet moet worden in de preventieve of acute fase bij een Corona infectie. Overigens ben ik van mening dat langdurig en elke dag curcuma inzetten sowieso onverstandig is. Iets dagelijks remmen is niet gezond en doe dit in overleg met een goede therapeut die weet hoe het precies werkt.

  • Vitamine C kan ook tegenwerken:

Een andere bekende is vitamine C. Op internet lees ik ook veel over inzetten van vitamine C. Vooral meer dan 1000 mg wat eigenlijk dus 1 gram is. Meestal lees ik dat 3 gram wordt geadviseerd. Vitamine C heeft meerdere functie. Voor bindweefsel is het zeer belangrijk. Van oudsher is het bekendste verschijnsel van een tekort aan vitamine C scheurbuik. Oftewel gescheurd bindweefsel. Dit is al bij relatief kleine hoeveelheden vitamine C te behalen. Er wordt 680mg genoemd, in ieder geval onder 1 gram. Dit kan uit de aanbevolen 2 stuks fruit en 200 gram groenten veelal gehaald worden. Eet deze dus.

Bij grote hoeveelheden vitamine C, zeg maar medicinale hoeveelheden, kan vitamine C een stofje remmen genaamd HIF. Wat staat voor Hypoxie Induced Factor. Het is nodig bij een ontsteking. Ontstekingen gebeuren namelijk zonder gebruik van zuurstof. Eigenlijk logisch want als u een wond hebt, is de kans groot dat de zuurstoftoevoer niet werkt en toch moet het reparatiewerk gebeuren.

Grote hoeveelheden vitamine C kunnen daarom ontstekingen remmen via het remmen van HIF, maar dan hebben we het niet over 3 gram per dag maar minstens 10 tot 15 gram. Denk eerder aan vitamine C via een infuus. Dit gebeurt dus alleen in een ziekenhuisomgeving en is niet iets wat je zonder meer moet nemen. Dit heeft overigens geen zin want via de mond ingenomen wordt het niet goed opgenomen bij deze hoeveelheden en zal het vaak darmklachten geven.

Uit onderzoek bij sportblessures is bekend dat als er elke dag tussen circa 1 tot 5 gram vitamine C extra gesuppleerd wordt het herstel van het ontstekingsgebied juist geremd wordt.

Mijn advies: Wil je extra vitamine C nemen voor een adequate werking van het immuunsysteem bij eventuele Corona infectie? Doe dan niet meer dan 1 gram per dag. Grotere hoeveelheden kan ook tegenwerken. Daarnaast is vitamine C een zuur, ascorbinezuur. Meer dan 1 gram per dag is schadelijk voor de maag en /of tandglazuur. Als er dan langdurige vitamine C wordt gesuppleerd, neem dan graag een ontzuurde vorm. Dus vitamine C gebonden aan een mineraal.

Je hebt Corona met een longontsteking, wat nu?

Als eerste, natuurlijk de dokter bellen en overleggen. Het gevaarlijkste bij Corona is dat door de vocht die ontstaat als de longblaasjes ontstoken zijn, de zuurstofopname in gevaar komt. Dit is cruciaal en daarom worden mensen op de intensive care opgenomen om te worden beademd. Niet iedereen heeft meteen een heftige longontsteking en sommige mensen zijn gelukkig gezond genoeg om niet naar het ziekenhuis te hoeven. Het gaat om hoe goed het immuunsysteem het gevecht aangaat met de cellen die het virus in zich hebben. Een te langzame inzet van het immuunsysteem, dan kan het virus zich te snel verspreiden en buurtcellen ernaast ook besmetten waardoor het gevecht gevaarlijker wordt. Maar ook een te heftige reactie kan dodelijk zijn. Denk aan te veel vocht productie of te hoge koorts. Helaas weten de artsen niet waarom het ene lichaam goed gedoseerd het oplost en de ander zo heftig is dat ze door het eigen immuunsysteem in de gevarenzone komen.

Grote kans dat dit deels komt door wat het immuunsysteem in het verleden al heeft meegemaakt. Ook zullen de hormonen Cortisol (stress) en Insuline (bloedsuikerspiegel regulatie) hier een rol in spelen. Dit nu nog te regulieren is niet iets waar je nu wat aan hebt in deze tijden van acute dreiging door Corona. Wel iets om misschien in jouw achterhoofd te houden en te gaan werken aan een goede stressreactie en een goede bloedsuikerspiegel regulatie. Dit geldt niet alleen voor een infectie met Corona. Een goede therapeut kan jou hiermee helpen.

Wat kunt u wel doen?

Eerlijk gezegd: ik persoonlijk zou niet te veel willen doen om het immuunsysteem te remmen preventief of in de beginfase van de ziekte. Zolang de koorts en vocht letterlijk behapbaar is. En als dat niet meer lukt is de enige wat je kunt doen is de artsen hun werk laten doen. Wacht niet te lang met hulp zoeken en advies in te winnen van jouw huisarts. Het kan snel gaan bij Corona.

Dus voor mij geen vitamine C of Curcuma suppletie. Wel vers fruit zoals citroen/sinaasappel/kiwi en verse groenten. Paracetamol of Ibuprofen, liever ook niet. Liever maar ellendig en koortsig voelen en vooral blij zijn dat mijn immuunsysteem hard aan het werk is tegen Corona. Dit is wat anders dan bijvoorbeeld een hoofdpijn of menstruatiepijn.  Hoe minder het afgeremd wordt, des te sneller kan uw lichaam het gevecht winnen.

Vitamine D:

Vitamine D is een regulator van heel veel zaken in het lichaam. Onder andere zorgt het ervoor dat het immuunsysteem niet over zijn max gaat. Het zorgt er ook voor dat het lichaam beter de hormonen cortisol en insuline laten werken. Normaliter gaat als het voorjaar vordert griepgolven over. Dat heeft niet zozeer te maken met buitentemperatuur. Dar blijkt wel uit hoe zwaar Spanje en Italië getroffen zijn.

Wel heeft het te maken dat door meer vitamine D productie het immuunsysteem beter werkt. Dus ga naar buiten met inachtneming van de adviezen van afstand en beperken van sociale contacten. Gelukkig wordt de zon steeds krachtiger. Heeft suppletie dan nu nog zin? Voor diegene waar de vitamine D status laag is, zeker. Maar zonkracht lijkt beter te werken, is mijn persoonlijke ervaring maar kan ik helaas nog niet verklaren.

Nog één note:

De goede verstaander heeft begrepen dat stress negatief werkt. Probeer jouw boerenverstand te gebruiken. Corona is niet een gewoon griepje. Gelukkig zijn de inzichten nu dat een groot deel van de mensen soms alleen lichte klachten ervaren maar ondertussen wel immuniteit opbouwen. Angst is een slechte raadgever.

De gezondheidszorg is in Nederland van hoog niveau en er wordt aan alle kanten opgeschaald om de piek aan te kunnen in de ziekenhuizen. Help mee de curve af te vlakken maar ga niet nu ineens door allerlei spook- of commerciële verhalen op internet met heel veel middelen proberen jouw immuunsysteem remmen. Juist niet zou ik willen zeggen. Ik wens je veel wijsheid in deze tijd.

Extra achtergrond:

Prostaglandinen en Serotonine en ontstekingspijn

Lees ook