Essure spiraaltje maakt belofte niet waar, veel klachten en die gaan niet altijd over na verwijdering.

Fabrikant Bayer heeft het Essure spiraaltje wat gebruikt wordt voor sterilisatie bij vrouwen van de markt gehaald in diverse landen nadat er veel meer klachten dan verwacht werden gemeld. Vooral pijnklachten, maar ook vermoeidheid worden veelvuldig (meer als 10% volgend het artikel) gemeld volgens de berichten in de media.

Vanuit de kPNI-visie zien we de werkwijze waarop de werking van de sterilisatie veertje gebaseerd is als een ontstekingsproces. Zo wordt het ook uitgelegd door de artsen, het geeft een steriele ontsteking waarna er littekenweefsel wordt gevormd en de eileiders dichtgroeien.

Klinkt mooi, maar in feiten is het een ontstekingsproces. Wat een onderdeel is van een wondgenezingsproces. Dat hoort een einde te hebben waarna het ontstekingsproces weer stopt. Pijn hoort bij een wondgenezingsproces.  Maar langdurige pijn en vermoeidheid na plaatsing lijkt te horen bij een ontstekingsproces dat niet goed is beëindigd. Binnen de kPNI spreken we dan van een laag gradige ontsteking. Helaas is dit niet altijd goed in het bloed te meten.

Vrouwen die voor plaatsing van de veertjes al een niet wondgenezingsproces hadden of al andere immuungerelateerde klachten zullen dan veel sneller kans maken op een chronische klachten na het plaatsen. Helaas, en dat is ook te lezen in het achtergrond artikel van dezelfde krant, geeft verwijdering niet ook garantie dat de klachten die ontstaan zijn als gevolg van de plaatsing weer overgaan.

Dit is in lijn met de gedachtengang dat er al gezondheidsproblemen, waarschijnlijk niet altijd al merkbaar, aan de hand waren. Dit heeft waarschijnlijk een soort kettingreactie bij sommige vrouwen veroorzaakt. En dan is het luxerend iets verwijderen geeft dan niet altijd de oplossing voor de achterliggende oorzaak.

Een kPNI-behandelaar kan samen met u kijken als u 1 van de vrouwen bent met nog slepende klachten als gevolg van de Essure, om de klachten te verminderen door te zoeken naar mogelijke problemen van de wondgenezing.

naar behandelaar

hormonale klachten