Essure spiraaltje maakt belofte niet waar, veel klachten die niet altijd over gaan na verwijdering.

Fabrikant Bayer heeft het Essure spiraaltje dat gebruikt wordt voor sterilisatie bij vrouwen, in diverse landen van de markt gehaald in diverse landen nadat er meer klachten werden gemeld dan verwacht. (Meer dan 10% van de behandelde vrouwen heeft klachten, volgens het bericht). Er is vooral sprake van pijnklachten, maar ook vermoeidheid wordt veelvuldig  gemeld volgens de berichten in de media.

kPNI-visie

Vanuit de kPNI-visie zien we het effect waarop de werking van het sterilisatie veertje gebaseerd is als een ontstekingsproces. Zo wordt het ook uitgelegd door de artsen. Het veertje geeft een steriele ontsteking waarna er littekenweefsel wordt gevormd en de eileider dichtgroeit.

Dit klinkt mooi, maar het een ontstekingsproces is onderdeel van een wondgenezingsproces. Pijn en ontstekingen behoren bij een wondgenezingsproces dat een begin en eind kent. Maar langdurige pijn en vermoeidheid na plaatsing horen bij een ontstekingsproces dat niet goed is beëindigd. Binnen de kPNI spreken we dan van een laag gradige ontsteking. Helaas is deze niet altijd goed in het bloed te meten.

Vrouwen die vóór plaatsing van de veertjes al een niet-beëindigd wondgenezingsproces  of andere immuungerelateerde klachten hebben, maken een grotere kans op chronische klachten na het plaatsen. Helaas, en dat is ook te lezen in het achtergrond artikel van dezelfde krant, geeft verwijdering niet de garantie dat klachten die ontstaan zijn als gevolg van de plaatsing weer overgaan.

Dit is in lijn met de gedachtegang dat er al gezondheidsproblemen waren, die mogelijk niet waren opgemerkt. Plaatsing van het veertje heeft waarschijnlijk niet altijd al merkbaar, aan de hand waren. Dit heeft waarschijnlijk een kettingreactie van gezondheidsproblemen veroorzaakt. Het verwijderen ervan geeft niet de oplossing voor het stoppen van de kettingreactie.

Een kPNI-behandelaar kan samen met je kijken als je een van de vrouwen bent met nog slepende klachten als gevolg van de Essure.

naar behandelaar

hormonale klachten