Eczeem

Eczeem

Is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door met name roodheid en jeuk. Er zijn diverse soorten eczeem (NHG-standaard eczeem): Constitutioneel eczeem, contact eczeem, acrovesculeus eczeem, nummulair eczeem, hypostatisch eczeem en asteostatisch eczeem.

Naast de roodheid en jeuk is het afhankelijk van welk soort eczeem hoe het zich manifesteert. Er kunnen papels, oedeem, schilfers,  blaasjes en korstjes of andere verkleuring huid (lichenificatie) optreden.

Oorzaak eczeem:

Het wordt gezien als een niet-infectieuze ontstekingsreactie die getriggerd kan worden door zowel zaken vanuit het lichaam als van buiten af (omgevingsfactoren). Vaak zit er ook een genetische component in, vooral bij de constitutionele versie.

Waar vroeger gedacht werd dat de verhouding tussen 2 onderdelen van het immuunsysteem (Th1 en Th2-paradigma) zorgt voor eczeem wordt nu vooral gekeken naar verstoring van de barrière functie.

Filaggrin is het eiwit dat zorgt voor de barrière functie van de huid. Mutaties op het gen voor filaggrin wordt verantwoordelijk gehouden voor de genetische aanleg. Hierdoor wordt helaas soms alleen middelen ingezet om het immuunsysteem te onderdrukken (met name corticosteroïden) en minder gekeken naar de omgevingsfactoren die het kunnen triggeren zeker als er geen IgE aangetoond kan worden in het bloed.

kPNI zienswijze:

De huid hoort bij het slijmvliesimmuunsysteem, wat eigenlijk een barrière zou moeten vormen met de buitenwereld. Tot het slijmvliesimmuunsysteem behoren alle slijmvliezen (huid, longen, KNO-gebied, darmen, ure-genitaal en de gewrichtssmering). Het grootste oppervlakte van het slijmvliesimmuunsysteem zijn de darmen.

Kinderen die op jonge leeftijd behoorlijk eczeem hadden, hebben een verhoogde kans op latere leeftijd van hooikoorts (rhinitis) en/of astma/luchtwegklachten. Dit wordt ook wel de atopic marsh genoemd. (van eczeem naar hooikoorts en astma).

kPNI-interventies zullen gericht zijn op vermindering van de ontstekingsreactie (verminderen low-grade inflammatie). Ook herstel van de barrière functies is onderdeel van het behandelplan (sluiten barrières). Ondanks een genetische dispositie door mutaties op het gen voor filaggrin kan door het zorgen van herstel van de barrière door middel van diverse kPNI interventies en verminderen low-grade inflammatie de eczeem klachten verminderen tot verdwijnen.