barrières sluiten (werkingsmechanisme)

Barrières sluiten

Binnen de kPNI is het werkingsmechanisme sluiten van de barrières een belangrijke interventie. Immers, de slijmvliesimmuunsysteem bestaat uit het zorgen voor de barrière functie van het lichaam zodat ziekteverwekkers de integriteit niet kunnen aantasten.

De barrières hebben meerdere onderdelen om deze integriteit intact te houden. Denk aan een mucuslaag (slijmvlies) zoals in de neus, longen of darmen. Soms met trilhaartjes. Of reflexen zoals hoesten of niezen. Ook de epitheellaag op die plekken is bedoeld om een sluitende laag te zijn.

Op die slijmvlieslaag heeft het lichaam ook nog een mooi systeem met behulp van IgA of sIgA en het stofje lactoferrine helpt ook mee om zonder ontsteking gevaar af te wenden en op te ruimen.

kPNI interventie:

Een kPNI interventie kan bestaan uit het extra aanvullende van die stoffen die nodig zijn om de barrière functie te verbeteren. Denk hierbij aan bepaalde proteïnen maar ook aan bewegingsinterventies of ademhalingstechnieken. Ook wordt uiteraard gekeken naar welke zaken de barrière functies verlagen (stressfactoren, bepaalde uitlokkende voeding, slaaptekort, voedingstekorten, hormonale verstoringen). Immers, het is efficiënter om te dweilen als de kraan al dicht is.