Achtergrond Informatie

Achtergrond kPNI, wat houdt het in?

De Psycho-Neuro-Immunologie (PNI) is de wetenschap die zich bezig houdt zich met het samenspel van de aansturing van het menselijk lichaam. Tot deze aansturende controlecentra behoren o.a. het Psycho-Sociale systeem, het bewegingsapparaat, het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de samenwerking tussen en samen met allerlei hormonen.

Hoe werkt het?

Hoe werk stress op het lichaam? Hoe wordt de energiestofwisseling geregeld? Heeft een veranderde darmflora invloed op onze stemming? Dit zijn een aantal voorbeelden van vraagstellingen binnen de PNI. Dit is gebaseerd op de ontdekking dat ieder orgaan, en elke cel onophoudelijk communiceerd met andere cellen. Onze hersenen beïnvloeden bijvoorbeeld op verschillende manieren ons immuunsysteem en die op haar beurt onze hersenen.

Ontstaan geschiedenis:

Eigenlijk is de mens eigenlijk een soort netwerk, maar tegelijk ook een onderdeel van een netwerk. Dit netwerk bestaat uit de sociale structuren waarin de mens zich bevindt.
Met Robert Ader begon het als experimentele wetenschap binnen de klinische psychiatrie. Door het wetenschappelijke onderzoek is de Psycho-Neuro-Immunologie door het werk van Andrew Miller, Charles L. Raison, Robert Dantzer, Michael Irwin, Keith Kelly, Steven Maier, Ron Glaser, Janice Kiecolt-Glaser, Michael Maes, Hymie Anisman, Raz Yirmiya, George Solomon, Norman Cousins en andere op dit moment een stabiele fundament gelegd.

Door het baanbrekende werk van Bram van Dam en Leo Pruimboom kon de Psycho-Neuro-Immunologie als klinische Psycho-Neuro-Immunologie geïntegreerd worden in het werk van therapeuten.

Wanneer kan een kPNI advies jou helpen?

De klinische Psycho-Neuro-Immunologie heeft als werkgebied het complexe samenspel van de diverse sturingscentra van het lichaam samen met mogelijkheden van de regulering van deze systemen door interventies (werkingsmechanismen) weer goed te laten samenwerken.

De kPNI maakt het mogelijk om de kennis vanuit de wetenschap PNI in de therapeutische praktijk toe te passen. Hierbij kunnen zowel therapeutische interventies als een preventieve benadering aangeboden worden, waardoor chronische klachten kunnen verminderen. Het vermogen van het lichaam om te herstellen staat hierbij op de voorgrond. De evolutionaire ontwikkeling van de mens dient als basis voor de therapeutische benadering. Hierdoor is het in theorie mogelijk voor bijna alle chronische klachten mogelijk om verbetering te krijgen, zelfs als dit erfelijk bepaald is.

Wil je meer informatie? Via het contactformulier hieronder kun je een vraag stellen. 

Indeling van de ziektebeelden/klachten naar groepen en symbolen:

In principe is de benadering van 'kPNI' toe te passen voor allerlei ziektebeelden en klachten. Vooral chronische klachten is iets waarvoor mensen komen bij een kPNI behandelaar. Voor het overzicht hebben we hoofdgroepen gedefinieerd en daar ziektebeelden onder gegroepeerd. We werken daarvoor met symbolen en groepen die ook terug te vinden zijn bij de overzichten van specialismen bij de geregistreerde behandelaars. 

Ga hier naar  indeling ziektebeelden in groepen en bijbehorende symbolen op de site en meer achtergrondinformatie per ziektebeeld. 

kPNI behandelaars:

De behandelaars die op deze site mogen registeren voldoen aan hoge eisen die ook jaarlijks weer worden bijgeschoold. Het zijn allen mensen die kPNI in hun hart hebben gesloten omdat het een mooie, effectieve en vooral goed onderbouwde behandelingsadviezen zijn die goed aansluiten bij eventuele behandeling die u al reguleert volgt via uw arts of specialist. Ze houden rekening met hoe uw eventuele medicatie werkt en houden rekening met interactie daarmee en kunnen desgewenst met uw arts in gesprek gaan. Snel naar: vindt de behandelaar voor uw klacht(en).