Immuunsysteem

Coronavirus, je kunt er zelf wat tegen doen.

Coronavirus, je kunt er zelf wat tegen doen

Zonder mee te willen doen met de mega media-aandacht en ook niet te willen bagatelliseren, een artikel over het Coronavirus vanuit de kPNI. Wil je jouw geliefden of jezelf met een wat verzwakt immuunsysteem wat extra geven om een eventuele besmetting goed door te komen? Lees dan verder.

Meer achtergrond Coronavirus en waarom zoveel aandacht:

“Menselijke coronavirussen kunnen we opdelen in mild pathogene virussen en sterk pathogene virussen. De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk. Twee soorten waren tot op heden bekend als sterk pathogeen en dus ook gevaarlijk. Het gaat hierbij om het SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome) en MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Sydrome). Deze coronavirussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn. Uit ervaring met het SARS- en MERS-Coronavirus kunnen we stellen dat deze virussen een dysfunctionele immuunreactie kunnen uitlokken die buiten proportie is en veel schade aanricht.”

Overgenomen van Natura Foundation

Zelf aan de slag:

Zoals te lezen en te horen is op de diverse kanalen zijn het vooral ouderen, kleine kinderen en verzwakten die last krijgen. Kennelijk heeft het functioneren van het immuunsysteem er dus mee te maken. Vandaar dat we niet hoeven af te wachten maar aan de slag kunnen met het ondersteunen van ons immuunsysteem.

  • Goed slapen (tevens anti-stress)
  • Goede, gevarieerde voeding met aandacht voor veel verse groenten en fruit
  • Paddenstoelen (uitleg volgt hierna)
  • Voldoende zink (lees hieronder waar dit vooral in zit)
  • Voldoende vitamine D
  • Eventueel suppletie van ondersteunende supplementen of bovenstaande

Paddenstoelen en algen:

Schimmels en gisten houden ons virale microbioom in toom. Zie ook ons artikel over het Humaan Microbioom. Daarom hebben algen en paddenstoelen antivirale mogelijkheden. Dus bij een virale belasting zijn dit de aangewezen stoffen om meer in de voeding te nemen.

Zeewier, champignons, oesterzwammen, shiitakes, maitakes en bospaddenstoeltjes dus lekker op het bord nemen. Via suppletie kan dit met behulp van bijvoorbeeld Astagalus of Cordyceps. Cordyceps heeft meerdere publicaties dat het vooral bij luchtwegklachten effectief is. Dus bij uitstek geschikt tegen het Coronavirus

Zink:

Zink is een erg belangrijk mineraal. Het is een belangrijk element voor een goed functionerend immuunsysteem. Daarnaast heeft je lichaam het onder andere nodig voor de regulatie van de bloedsuikerspiegel en voor de bijnieren die betrokken zijn bij stressreacties.

Zink zit vooral in producten uit de zee. De beste bron is oesters eten. Maar wie eet er nog regelmatig oesters? Het zit ook behoorlijk veel in andere zeevruchten en schaal- en schelpdieren. Garnalen en inktvisringen tellen dus ook mee. Pompoenpitten en spruitjes dragen ook bij aan zinkbehoefte.

Vraag je je af of jij voldoende zink hebt? Helaas is een bloedtest bij de huisarts niet een goede graadmeter. Pas wanneer je een heel erg tekort heeft zal het in het bloed zichtbaar zijn. Een kPNI Professional kan jou helpen om jouw voedingspatroon te analyseren op eventuele zinktekorten. Ook kan via een zinksmaaktest de zinkstatus getest worden. Dit geeft dan een indicatie of er mogelijk een tekort is.

Kruiden tegen (Corona) virusinfectie:

Op stip staat nog altijd knoflook, maar alle tuinkruiden helpen ook om de weerstand te verhogen. Oregano, tijm, basilicum door het eten is lekker en gezond.

Samenvattend:

Leiden door angst vanwege de aanhoudende berichtgeving hoeft niet. Griepvirussen zijn van alle tijden en er zullen altijd nieuwe varianten komen. Dit hoort bij de natuur. Het is altijd verstandig u te wapenen tegen virale infecties. Dit doet je bij uitstek door jouw immuunsysteem te ondersteunen. Ga aan de slag. Wil jij extra hulp? Een kPNI Professional helpt je graag.